logo F1zpravy.czF1online.sk

Aston Martin děkuje Alonsovi za pomoc: Perfektní týmová hra

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2024

Fernando Alonso možná vnímá neděli v Imole jako promarněný den. V týmu si to však nemyslí a Španělovi budou vděční za dvě věci; na jedné straně otestoval jiná nastavení a všechny tři pneumatikové směsi, na druhé straně byl týmový hráč a pomohl Lanceovi Strollovi.

Start z boxové uličky v Imole nevěstí nic dobrého. Nejžhavějším želízkem v ohni Aston Martinu byl proto Lance Stroll, kterému na roštu patřilo třinácté místo. Po zhasnutí červených světel si jej udržel a postupem času se začal posouvat na vyšší a vyšší pozice.

V prvním stintu totiž obul tvrdou směs a využil vyčkávací taktiku. „Doufali jsme, že vyjede safety car. Na trati jsem zůstal velmi dlouho,“ tradičně velmi stručně rekapituloval svůj závod Lance Stroll, kterému dlouhý první stint umožnil získat pneumatikovou výhodu na konci. „Předběhnout pár aut na konci bylo zábavné.“

Kanaďan si po zastávce v boxech poradil s Čouem, Ricciardem, Hülkenbergem i Cunodou. Podle šéfa stáje za to třeba poděkovat i Fernandovi Alonsovi, který na začátku závodu obětoval svou ideální strategii a spustil zastávkové domino.

„Lanceovi se podařilo odjet závod na jeden pitstop po dlouhém úvodním stintu, zatímco Fernandova brzká zastávka v osmém kole pomohla vylákat několik aut k mechanikům dříve,“ uvedl šéf týmu Mike Krack. „Lanceovi díky tomu vyšly předjížděcí manévry v první zatáčce na Hülkenberga a Cunodu k zisku devátého místa.“

„Předbíhání nebylo snadné, takže se skvěle dívalo na Lance a jeho manévry. Fernando by to měl po náročné kvalifikaci vždycky těžké dostat se na body, ale dokonale zahrál týmovou hru,“ vyzdvihl nejzkušenějšího pilota v padoku.

Stáj ze Silverstone získala alespoň dva bodíky. Fernando Alonso ještě na závěr nasadil měkké pneumatiky a pokusil se ukrást bod za nejrychlejší kolo Mercedesu — i když sám by ho nezískal —, ale tato snaha nevyšla. Čekali bychom přitom, že s výrazně vylepšeným autem se mu podaří alespoň to.

Lance Stroll nakonec dostal otázku, zda registruje nějaké zlepšení. „Myslím si, že ano. Doufám v to. V tuto chvíli nejsme tak konkurenceschopní, jací chceme být. Půjdeme naplno.“

Související zprávy

Diskuze