logo F1zpravy.czF1online.sk

Wolff vysvětluje Russellovu strategii: Hamilton by ho stejně předběhl

George Russell
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2024

Mercedes skončil v Imole na šestém a sedmém místě. Lewis Hamilton tentokrát porazil George Russella, i když při pohledu na tempo a výkony obou pilotů to byl opět mladší z dvojice, který si zasloužil interní vítězství v souboji s týmovým kolegou. Žabomyší války o pro Mercedes bezvýznamné šesté místo jsou však to poslední, co by tým v této situaci potřeboval a všichni jsou si toho vědomi.

Mercedes si navíc díky tomuto rozhodnutí připsal bod navíc za nejrychlejší kolo. I když se Russell dožadoval navrácení šestého místa, se ztrátou 35 vteřin na vítěze a 189 bodů na Red Bull to působí jako nepodstatný požadavek. Proč však Mercedes jedenáct kol před koncem povolal George Russella do boxů?

„Ještě jsme o tom nemluvili, ale jeho časy se postupně zhoršovaly a zhoršovaly. Naše kalkulace ukazovaly, že to nezvládne do konce závodu a my jsme nechtěli ztratit pozici ve prospěch Péreze. Proto jsme se takto rozhodli,“ vysvětlil Wolff strategické uvažování Mercedesu pro televizi Sky.

Tyto závěry lze snadno zpochybnit, protože Daniel Ricciardo to zvládl až do cíle, i když měl o deset kol starší tvrdé pneumatiky než Russell; takový Valtteri Bottas to na hardech zvládl ještě o tři kola déle než Ricciardo. Šéf Mercedesu však nástojil na svém. „Ano, bylo to tak špatné. Naše predikce ukazovaly, že závod je pro nás o tři nebo čtyři kola příliš dlouhý a nezvládneme to do cíle,“ vysvětlil Wolff.

V každém případě, jak řekl George Russell, na co trucovat pro šesté místo? Šesté a sedmé místo nikoho nezajímá, i když se mladší z pilotů Mercedesu v závěru zeptal, jestli mu Hamilton vrátí šestou příčku, aby si následně vyslechl odmítavou odpověď. Stejně však jde o bezvýznamnou epizodku v době, kdy tým mnohonásobných šampionů již třetí rok ztrácí na nejlepších desítky a desítky vteřin každý víkend.

„Lewis by ho pravděpodobně stejně předběhl. Bojujeme o šesté a sedmé místo a naším cílem bylo udržet za sebou alespoň jeden Red Bull. Udělali jsme nejbezpečnější rozhodnutí,“ řekl Wolff.

„I když to není vidět na výsledku, děláme pokroky a dostáváme auto tam, kde ho chceme mít. Za nejrychlejším zaostáváme o více než třicet vteřin. To je mnoho a na šesté a sedmé místo nemůžeme být hrdí. Můžete slyšet frustraci v mém hlase, ale potřebujeme dělat drobná zlepšení, protože o tom tento sport je,“ dodal Wolff na závěr.

Související zprávy

Diskuze