logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris v Imole doplatil i na počasí: Čekali jsme nižší teploty

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2024

Pneumatiky jsou alfou a omegou současné Formule 1. Pokud se vám je podaří dostat do optimálního pracovního okna, hravě můžete získat několik desetin sekundy, v opačném případě je ztratit. Proto je důležité správně přečíst a interpretovat předpověď počasí, což se McLarenu v Imole nepodařilo.

Lando Norris už pro vrtochy počasí o jedno vítězství přišel a po VC Emilia Romagna můžeme říci, že počasí má částečně na svědomí další. McLaren totiž nepočítal s tak teplým počasím, což negativně ovlivnilo Norrisovy časy a v konečném důsledku ho zřejmě připravilo o šanci zaútočit na Maxe Verstappena.

Lando Norris po závodě prozradil, co by udělal jinak, kdyby mohl vrátit čas. „Pravděpodobně bych na předním křídle ubral čtyři kliky přítlaku a udělal totéž. Jak řekl Max, když to s pneumatikami jede z kopce, nevíte s tím nic dělat.“

Změna nastavení přítlaku předního křídla by McLarenu pomohla. „Očekávali jsme, že bude o něco chladněji. Auto jsme nastavili spíše na chlad než na vedro a zaplatili jsme za to,“ vysvětloval britský jezdec, jehož tým očekával oblačné počasí. Slunce však vyhřálo trať.

S pneumatikami musel zacházet velmi opatrně především na začátku druhého stintu na tvrdé směsi. „Proto jsem musel tak dlouho připravovat své pneumatiky. Musel jsem je jemně dostat do pracovního okna a starat se o ně. Kdybych to neudělal, docela by odešly jako u ostatních.“

Helmut Marko z Red Bullu prozradil, že Maxovi Verstappenovi v jistou chvíli ochladly pneumatiky a už je nedokázal opětovně zahřát na správné teploty. Norrisovi se podařilo vyhnout tomuto osudu, ale pro neoptimálně nastavené přední křídlo mu už nezbyl čas na útok.

„Mojí jedinou šancí bylo jet si svůj závod. Znamenalo to, že se dostanu pod tlak ze strany Charlese na více kol, než bych chtěl. Jakmile jsem se však dostal přes provoz a chytil jsem rytmus, v autě jsem se cítil dobře. Pneumatiky opět ožily, mohl jsem zabrat a byl jsem spokojen. Od toho bodu jsme měli úžasnou rychlost,“ konstatoval Norris, podle kterého je před zbytkem sezóny „dobrým znamením“, že McLaren je v závodě tak silný.

Související zprávy

Diskuze