logo F1zpravy.czF1online.sk

Kdybychom získali pole position, tak bychom vyhráli, míní Vasseur

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2024

Domácí víkend v Imole skončil pro Ferrari zklamáním. I když se Charles Leclerc ukázal před milovanými Tifosi na stupních vítězů, jeho monopost se reálně nedostal do boje o pole position, ani o vítězství. Podle jeho šéfa Frédérica Vasseura však byl tým k triumfu blíž, než se zdálo.

Ztráta dvě desetiny v kvalifikaci a osm sekund v závodě ukazuje, že Ferrari má nějakou práci při vylepšování monopostu SF-24. Nejsou to velká čísla, ale minimálně v Imole rychlost Ferrari na vítězství určitě nestačila. Šéf stáje Frédéric Vasseur však po závodě hledal pozitiva.

„Jsou to dobré zprávy pro mě, dobré zprávy pro F1 a dobré zprávy pro boj o titul,“ řekl francouzský manažer o rozestupech mezi třemi nejlepšími týmy. „Po 70 kolech máme tři týmy v rozmezí sedmi sekund. To je méně než desetina na kolo a stejně to platilo během celého víkendu.“

Navzdory všeobecnému zklamání a nevýrazné formě Carlose Sainze si Vasseur myslí, že jeho tým mohl uspět, kdyby našel více výkonnosti v kvalifikaci. „Celkově mám smíšené pocity, protože jsme udělali krok vpřed. McLaren pravděpodobně udělal stejně velký jako my,“ říká boss Ferrari.

„Částečně jsme stáhli ztrátu na Red Bull a nejsme daleko, ale momentálně jsem trochu frustrovaný, protože si myslím, že kdybychom skončili na prvním a druhém místě v kvalifikaci, skončili bychom na prvním a druhém místě i v závodě. Pokud nám něco chybělo, tak to bylo v sobotní kvalifikaci, ne v nedělním závodě,“ prohlásil Vasseur.

Je pravda, že Charles Leclerc se v neděli nakrátko nadechl k ofenzivě, ale jeho atak na Landa Norrise netrval dlouho a ukončil ho výlet mimo trať v Altě. Podle šéfa Ferrari čelil útočící pilot vždy stejnému problému a ten v podstatě zhatil jakoukoli akci na trati.

„Zkrátil šikanu, což ho podle mě připravilo o momentum. Tuším, že tam ztratil sekundu a přišel i o výhodu DRS. Myslím si, že při tlaku na Landa trochu přehřál pneumatiky, ale bylo to stejné pro všechny. Tři kola jste na to tlačili, abyste stáhli ztrátu, a pak se vám začaly přehřívat gumy,“ řekl Vasseur.

Ale co Carlos Sainz? Ten si v neděli postěžoval, že s týmem odhalil po kvalifikaci nějaký problém, který ho limitoval i v závodě. Fred však něco takového odmítá. Tři nejlepší týmy prý byly v pátek a v sobotu na jedné úrovni, ale v neděli ukázali Verstappen, Norris a Leclerc svou převahu.

„Když máte pět nebo šest jezdců ve dvou desetinách, tak každý kousek a každý problém jsou rozhodující. Nikdo po kvalifikaci neřekl, že zajel své životní kolo a měl dokonalé vyvážení. Problém znamená špatné zprávy, ale potřebujete pochopit, co se stalo a na čem potřebujete zapracovat. Přesně to uděláme,“ slíbil Vasseur.

Související zprávy

Diskuze