logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen získal díky Hülkenbergovi 0,140 sekundy: Je třeba hledat i takové výhody

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2024

Získal by Max Verstappen bez pomoci Nica Hülkenberga pole position v Imole? Jednoznačnou odpověď na tuto otázku nemáme. Víme jen, že by to bylo s McLareny nesmírně těsné. Nizozemec je však vděčný pilotovi Haasu za to, jak mu pomohl.

Vítězství v bitvě o pole position nakonec vybojoval Max Verstappen, který porazil Oscara Piastriho o 74 a Landa Norrise o 91 tisícin sekundy. Opět rozhodovaly nejmenší detaily, ale tentokrát i zákryt, kterého se úřadující šampion dočkal jako jediný.

„Byli jsme parťáci se zákrytem,“ zasmál se Max Verstappen na tiskové konferenci po otázce o Nicovi Hülkenbergovi. „V Q2 jsem mu já poskytl zákryt před sedmnáctou zatáčkou, on mi dal pak [v Q3] zákryt před dvojkou. Myslím, že jsem tam dorazil na můj vkus až příliš rychle, protože jsem trochu prošvihl druhou zatáčku. Takže jsem trochu získal a ve druhé zatáčce zase trochu ztratil.“

„Celkově si myslím, že mi to trochu pomohlo. Ale když se celý víkend trápíte a konečně to otočíte, musíte hledat i tyto drobné výhody a pokusit se zůstat vpředu. Krásně to zafungovalo,“ těšil se z vyrovnání rekordu Ayrtona Senny ze sezón 1988 a 1989, kdy dokázal vybojovat osm pole positions v řadě.

Připsal by si však tu osmou i bez Haasu? Co říkají čísla? Max Verstappen v nájezdu do první zatáčky získal oproti svému předchozímu pokusu až 9 km/h, když byl přímo za Nicem Hülkenbergem. Když Haas předjel, efekt zákrytu se pominul a ukázal se odpor auta. Ke konci rovinky se zisk ustálil na hranici 4 km/h.

Od startovní čáry až po brzdný bod se to postaralo o 0,140 sekundy, které získal prakticky zdarma oproti předchozímu pokusu. Nebýt toho, před Maxem Verstappenem mohl skončit Oscar Piastri i Lando Norris.

Jak však obhájce titulu zmínil, následně skutečně mírně prostřelil brzdný bod v Tamburellu a ztratil. Na následující rovince tak měl náskok už jen 0,080 sekundy, což je hodnota, která ho téměř přesně dělila od Oscara Piastriho.

Maxe Verstappena to ovšem v těchto chvílích už vůbec nemusí zajímat. Po příjezdu do hotelu zasedl do simulátoru a pustil se do stintu na virtuální 24-hodinovce na Nürburgringu.

A určitě si počas jízdy nevzpomene ani na další vtipný moment z kvalifikace. „Bylo to skvělé,“ usmíval se. „Mám i jednu zábavnou příhodu z kvalifikace, když jsme vcházeli do boxů. Hodně lidí tleskalo, ale jeden chlapík mi ukazoval něco jiného, tak jsem mu ukázal prostředník.“

„Když jsem kolem procházel podruhé, už tleskal. Učí se! Není to milé k jezdcům, ale abyste věděli, i já se dokážu chovat ošklivě!“ žertoval trojnásobný šampion.

Oscar Piastri na tiskovce prozradil, že zmíněného lumpa si všiml i on. „Ano, viděl jsem stejného chlápka. Neukazoval mi prostředník, ale palec dolů. Ale tobě tleskal!“ otočil se k Verstappenovi.

Lando Norris se přidal do žertovné debaty. „Já jsem ho viděl také, ale myslím si, že byl na mé straně.“

Související zprávy

Diskuze