logo F1zpravy.czF1online.sk

Věříme, že to nejhorší máme za sebou, říká Allison

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Mercedes má za sebou nesmírně náročný začátek sezóny. Tým momentálně okupuje v Poháru konstruktérů čtvrté místo a už nabral velkou ztrátu na Red Bull, Ferrari a McLaren. V Brackley však podle technického ředitele Jamese Allisona neztrácejí víru, právě nasadili první velký balík vylepšení a doufají, že je čekají lepší časy.

Úspěšný anglický konstruktér se vrátil do čela technického oddělení Mercedesu před dvanácti měsíci. Jeho úkolem bylo vyvést tým mnohonásobných šampionů z temnoty a vrátit ho na správnou cestu. V úvodu sezóny 2024 se však Mercedes velmi trápí a na druhé Ferrari nabral už 123bodovou ztrátu.

Co s tím lze dělat? Jedinou cestou je nasazení vylepšení a zlepšení výkonnosti. Přesně to Mercedes začal v Miami a pokračoval v tom i v Imole. I podle technického ředitele stáje Jamese Allisona se situace v týmu pomalu začíná otáčet.

„Vždy je to těžké, když na tom auto není tak, jak byste chtěli. Není to příjemná situace,“ řekl anglický inženýr. „Když to však začnete chápat a začnete se posouvat dopředu, tak je to velmi příjemné. Doufám tedy, že to nejhorší máme za sebou a jsme na vzestupu.“

Mercedes zahájil sezónu 2023 bez bočnic. Až v průběhu samotného roku pochopil, že šlo o slepou uličku a provedl změny. V DNA monopostu však zůstalo zakořeněno několik charakteristik, které inženýři změnili až na začátku nového roku. Jak se však ukázalo, Ferrari a McLaren byli v tomto směru o krok dále.

„Mezi minulou a touto sezónou jsme přesunuli pár věcí, které rozhodně nemůžete přesunout v průběhu roku. Museli jsme to udělat během zimy. Tyto změny nám pomohly,“ řekl Allison.

„Nemyslím si, že na monopostu je třeba opravit spoustu náročných položek, které lze změnit jen během zimní přestávky. Není zde mnoho věcí, které křičí o změnu. Většinou je to jen otázka tvrdé práce, abychom se dostali do solidnější pozice,“ dodal technický ředitel Mercedesu.

Přesně to je účel dalšího balíku vylepšení, který tým nasadil v Imole. Mercedes v pátek potvrdil zlepšenou formu a pocit za volantem si pochvalovali také piloti. Na nějaké závěry je však příliš brzy.

„Tato trať je pravděpodobně jednodušší v tom smyslu, že rozsah rychlosti v zatáčkách není tak velký. Tomuto problému čelíme všichni a zdá se, že jsme ji řešili o něco pomaleji než ostatní. Myslím si však, že během následujících závodů uvidíte, jak ho postupně necháme za sebou,“ slíbil Allison.

Související zprávy

Diskuze