logo F1zpravy.czF1online.sk

Allison chválí „metronom“ jménem Antonelli. Vowles přiznal, že Sargeant je v ohrožení

Andrea Kimi Antonelli
© X/Prema
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Spekulace, že Andrea Kimi Antonelli nahradí v Imole Logana Sargeanta, se nenaplnila. Dohady o další budoucnosti dvou mladíků však nekončí. Italský teenager pokračuje v intenzivním testovacím programu s Mercedesem a americký závodník si poprvé od svého šéfa veřejně vyslechl, že jeho budoucnost je nejistá. Je zde však stále několik otázek, na které neznáme odpověď.

Williams tento týden oficiálně potvrdil setrvání Alexe Albona. Rozhodnutí o Loganu Sargeantovi si loni nechával na poslední chvíli. Americký závodník však nepookřál ani letos a opět poslouchá na svou adresu slova kritiky. Mohl by jej nahradit Antonelli? Z Mercedesu totiž na adresu italského mladíka zaznívají jen slova velké chvály.

„Měl jsem velkou radost, když jsem poslouchal inženýry, jak popisovali spolupráci s ním,“ řekl technický ředitel Mercedesu James Allison na adresu Antonelliho. „Je to mladý a nadšený závodník, velmi rychlý a tempo drží jako metronom.“

„Do monopostu F1 se poprvé posadil teprve nedávno, ale už po jednom či dvou kolech to vypadalo, jako by s ním měl roky zkušeností. Nasedl do auta současné generace s otevřenou myslí. Cítil všechny ty věci, které byste od něj očekávali, ale bez vlivu zkušeností s auty předchozí generace. Bere je takové, jaké jsou, a říká nám, jak silné či slabé stránky cítí, a nechává na inženýry, aby se to pokusili zlepšit. Vypadá jako velmi slibný mladý jezdec,“ zakončil Allison chvalozpěv na adresu Antonelliho.

Zdá se to jako jednoduché rozhodnutí. Ale ne tak rychle. Máme zde také slova šéfa Williamsu Jamese Vowlese, který jasně deklaroval, že hledá jezdce na sezóny 2025 a 2026. Pokud se nástupcem Sargeanta stane Antonelli, tak do Mercedesu by měl nejprve nakouknout až v roce 2027.

Vowles však nijak neskrýval, že Logan to má nahnuté. „Měli jsme s ním přímý rozhovor, což je vždy velmi obtížné. Je prostým faktem, že je v ohrožení. Taková je zkrátka skutečnost. Musí podávat lepší výkony než v současnosti. V F1 vládne meritokracie. Pomáhám mu na jeho cestě a chci, aby uspěl,“ vzkázal šéf Williamsu prostřednictvím televize Sky.

„Zároveň však komunikujeme s pár dalšími závodníky, protože pro roky 2025, 2026 a 2027 chceme správnou jezdeckou sestavu. Možná se za pár týdnů dozvíte nějaké novinky,“ řekl Vowles.

Na otázku, zda by mohl vyhodit Sargeanta ještě před koncem sezóny 2024, odpověděl: „Přicházíte se závěry, které z toho nevyplývají. Nic takového neříkáme. Já mluvím o letech 2025 a 2026, ne o této sezóně,“ řekl šéf Williamsu.

„Ptám se, jak vytvoříme správné základy pro další pokrok? Když budeme za několik týdnů podepisovat smlouvu, budu to právě já, kdo řekne, jak na tom jsme. Součástí toho je i respekt k Loganovi. Dal jsem mu příležitost a v těchto oblastech se musí zlepšit,“ dodal bývalý hlavní stratég Mercedesu.

Související zprávy

Diskuze