logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen po pátku: Horší to být nemůže

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2024

Red Bull nespí na vavřínech a do Imoly si stejně jako jeho soupeři přinesl několik novinek. Vůbec mu však nefungují. Max Verstappen se trápil v podstatě od začátku pátečního programu až do jeho konce. Před sobotou s trpkým úsměvem konstatuje, že horší to být nemůže.

Problémy provázejí Maxe Verstappena už od úvodního tréninku, ve kterém sice byl nejrychlejší v prvním a třetím sektoru, ale průjezd zatáčkou Acque Minerali byl podle něj „katastrofální“ a jednou zde dokonce vyletěl do štěrku.

Red Bull nelenil a před druhým tréninkem kompletně překopal nastavení svého monopostu. Pomohl si také laserovým skenerem, aby měl jistotu, že všechny komponenty jsou nastaveny podle přání inženýrů. Zlepšení to však přineslo jen naoko, a sice v úvodu druhého tréninku, kdy ještě všichni jezdili na tvrdých a středních pneumatikách.

Po přezutí na softy Max Verstappen opět lamentoval nad chováním auta. „Byl to těžký den. Těžko se nám hledal dobrý balanc. V autě jsem se necítil komfortně, dost se vrtělo,“ hodnotil pro F1 TV. „Ztratit kontrolu nad autem bylo velmi snadné. Takže pár věcí musíme zlepšit, chceme-li být v sobotu konkurenceschopní. Dnes jsme výrazně ztráceli, co potřebujeme napravit.“

Nizozemec dostal otázku, zda věří, že sobota bude lepší. „Myslím, že to nemůže být horší než dnes, no ne? Podíváme se na pár věcí, které bychom zítra mohli udělat lépe. Ale ano, vypadá to tak, že ostatní udělali krok vpřed. Z naší strany to byl k ničemu den.“

Kvalifikační rychlost je jedna věc, ale body se rozdávají v neděli, mohl by se Max Verstappen utěšovat po pátku. Ale nemůže. Red Bull totiž neukázal nic světoborného ani v delších stintech. Obhájce titulu dokonce skončil ve štěrku. „Necítím se komfortně, i dlouhé jízdy byly opravdu špatné,“ konstatoval.

Trojnásobný šampion rozhodně nebyl v pohodě. Když ho tedy v závěru kvalifikačních jízd zablokoval Lewis Hamilton, už měl toho akorát dost. Z kokpitu divoce gestikuloval a zatočil směrem k Hamiltonovi, aby mu to vytmavil.

„Tohle není poprvé,“ uvedl Verstappen na margo Hamiltonova blokování, na které si dvakrát stěžoval i Fernando Alonso. „Samozřejmě, snažíte se zachovat klid, ale ano, stalo se to zase. Na druhé straně to nechci příliš rozebírat, protože to není náš dnešní problém.“

Související zprávy

Diskuze