logo F1zpravy.czF1online.sk

V McLarenu hlásí spokojenost: Jsme v dobré pozici

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2024

Oscar Piastri ve druhém tréninku obsadil druhou příčku a i když Lando Norris skončil papírově až dvanáctý, každý, kdo sledoval páteční tréninky, ví, že to není jeho reálná rychlost. V McLarenu jsou vidět úsměvy, vždyť před sobotou je druhý, ba podle George Russella dokonce první nejrychlejší tým.

Landovi Norrisovi se v posledním kvalifikačním pokusu nepodařilo dokončit celé kolo. V prvních dvou sektorech byl fialový, ale na výjezdu z poslední zatáčky vyjel na štěrk a bylo po nadějích. V posledním sektoru by se ještě jistě zlepšil, ale i kdybychom sečetli jeho nejlepší časy bez něj, dostali bychom kolo na úrovni 1:15,993.

“Celkovo to byl slušný den,” zhodnotil Lando Norris, který skončil dvanáctý, ale mohl být druhý nebo dokonce první. “První trénink byl trochu chaotický. Na autě jsme měli mříž na aerodynamiku, testovali jsme komponenty aerodynamiky a následně jsme měli s autem pár problémů. Nebyl to nejčistší a nejpřímočařejší den, ale mezi prvním a druhým tréninkem jsme udělali pěkný krok vpřed.”

Pilota McLarenu v prvním tréninku chvíli trápila technika, ale po červené vlajce se všechno rozjelo. “Cítil jsem se komfortně, na trati to bylo docela dobré. Jsme v dobré pozici. Bylo to náročné s nárazy větru, které později ustaly. Byl to pozitivní den a dobrý vstup do víkendu.”

Co může McLaren udělat před sobotou, aby našel ještě další desetiny? Pozitivem je, že nastavení nemusí drasticky měnit jako například Red Bull. “V této chvíli si nejsem jistý. Podíváme se na data, porovnáme se s ostatními; s Red Bullem, Ferrari, Mercedesem, který se zdá být také docela rychlý. Pokusíme se zjistit, jak jsme na tom v porovnání s nimi.”

“Tady a tam umíme něco najít, dnes se zdálo, že jsme relativně rychlí. Já jsem nedokončil své kolo na konci, ale jsme v dobré pozici. Nemusíme toho měnit tak moc, jen doladíme pár drobností a všechno poskládáme dohromady,” avizuje Norris.

V případě Oscara Piastriho jsme nemuseli počítat nejrychlejší sektory. Australan je totiž dokázal poskládat do jednoho kola a obsadil druhé místo. Před sobotou se i on cítí velmi dobře.

“Tento den nás povzbudil. Měli jsme dobrou rychlost v kvalifikačních i závodních stintech, takže jsem spokojen,” odpověděl na novinářské otázky Oscar Piastri. “V autě se cítím komfortně od prvního momentu, kdy jsme vyrazili na trať. V noci se pokusíme najít ještě trochu víc a uvidíme, co se nám podaří zítra.”

Jak vysoko by to mohl McLaren vytáhnout v sobotu? “Těžko říct, je to velmi těsné. Red Bull byl jednou nahoře, pak dole, což je trochu neobvyklé. Ferrari se zdá být rychlé, Mercedes byl místy také rychlý. Myslím si však, že jsme v této bitvě. Pokusíme se do zítřka ještě něco najít, ale naše dnešní pozice není nereálná.”

Související zprávy

Diskuze