logo F1zpravy.czF1online.sk

Odchody pokračují. S Mercedesem se loučí hlavní aerodynamik Gioacchino Vino

Mercedes, ilustračné
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2024

Exodus z Mercedesu se ještě nezastavil. Stříbrné šípy v pátek odpoledne informovaly formulovou obec o tom, že z pozice šéfa aerodynamiky odchází zkušený inženýr Gioacchino Vino, který stál u zrodu mistrovských monopostů, ale i při posledních třech nezdarech.

Stříbrné šípy v posledních měsících opustilo několik klíčových lidí. Nezávisle na Lewisu Hamiltonovi tento týden oficiálně potvrdili odchod bývalého výkonnostního ředitele Loïca Serry a Wolffova zástupce a šéfa akademie Jerome D’Ambrosia. Nyní ke dveřím směřuje další osobnost.

Gioacchino Vino odchází z Mercedesu po šesti letech. V týmu začínal na oddělení aerodynamiky „v tom nejlepším“ v únoru 2018. Necelý rok po přestupu Erica Blandina do Aston Martinu, v říjnu 2022, již během éry přísavného efektu, se z něj stal hlavní aerodynamik.

Ruku k dílu tak přiložil při vývoji mistrovských monopostů W9, W10, W11 a W12, ale část odpovědnosti nese i za poslední tři stroje z dílny německého týmu, jejichž výsledky už tak slavné nebyly.

Mercedes pro The Athletic potvrdil Vinův odchod, ale zatím neinformoval o tom, co je jeho důvodem. Podle britského reportéra Thomase Mahera však z týmu neodchází na základě vlastního rozhodnutí. Vino má být momentálně na nucené dovolené.

Technický ředitel James Allison krátce po oznámení Vinova odchodu ujistil, že neexistuje důvod k panice. „Je to standardní pohyb lidí v týmu F1. Týmy jsou dnes velké, takže každý rok z něj odejde jistý počet lidí a stejný počet do něj přijde. To platí pro téměř každou stáj.“

Související zprávy

Diskuze