logo F1zpravy.czF1online.sk

Čou věděl o přestupu Hamiltona do Ferrari: Byl jsem šokován

Kuan-jü Čou a Lewis Hamilton
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2024

Minulotýdenní novinky o přestupu Lewise Hamiltona způsobily na veřejnosti obrovský šok. Nikdo to nečekal, i když jde o nejlegendárnější tým ve Formuli 1. Svědčí o tom i skutečnost, že novináře to zajímalo i při představeních nových monopostů týmů jako Williams či Sauber. Pilot druhé jmenované stáje Kuan-jü Čou přiznal, že díky manažerovi Lewise Hamiltona věděl o „přestupu století“ dříve.

Čínský závodník věděl o novinkách ještě před jejich oficiálním oznámením. Koneckonců, s předstihem to věděli všichni, protože v podstatě celý čtvrtek se v mediálním prostoru nepisalo o ničem jiném. Zprávy byly oficiálně potvrzeny večer tiskovým prohlášením Mercedesu.

„Když se objevily ty spekulace, lidé tomu zřejmě nemohli uvěřit, nebo alespoň 90 procent lidí,“ uvedl čínský závodník Kuan-jü Čou při představení nového monopostu svého týmu. Ten dostával zprávy z první ruky, protože staronový manažer Lewise Hamiltona, Marc Hynes, je zároveň i jeho zástupcem.

„Znám Marca, který je něco jako Lewisův manažer, stejně tak můj. Psal jsem mu ještě před oficiálním oznámením, takže jsem věděl, že podepíše s Ferrari. Byla to pravda. Nikomu jsem to neřekl, ale byl jsem z té zprávy opravdu šokován. Myslím si však, že lidi v Mercedesu to šokovalo ještě více,“ řekl Čou, který z jezdeckého pohledu plně chápe toto rozhodnutí.

„Myslím si, že jako závodník, a zvláště Lewis, chcete odejít do důchodu jako pilot Ferrari. Samozřejmě, je to velmi příjemná představa. Nemohu ho vinit, že to takto cítí,“ dodal Čou.

Rodáka ze Šanghaje však nepřekvapil jen samotný přestup, ale i jeho načasování. Mercedes loni Ferrari porazil a tento tým se jeví jako větší favorit na titul než Scuderia. Hamilton kromě toho jen v srpnu podepsal dvouleté prodloužení smlouvy, i když s klauzulí, že může odejít už po roce.

„Je to velmi nečekané. Upřímně jsem asi neočekával, že Lewis odejde do důchodu jako pilot Ferrari,“ řekl Čou. „Závodníkům se však líbí myšlenka, že ukončí kariéru ve Ferrari, zejména šampionům. Oznámit to však takto na začátku sezóny, kdy vás čeká ještě jeden celý rok s vaším současným týmem, je určitě šok.“

„Zároveň je to však vzrušující hlavně pro nás závodníky. Díky tomu víme, že v jiných týmech dochází k tolika změnám,“ dodal čínský závodník.

Související zprávy

Diskuze