logo F1zpravy.czF1online.sk

Čou se chce vyhnout Schumacherovu osudu: Čekal příliš dlouho

Kuan-jü Čou
© X/Sauber
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2024

Pokud se nestane zázrak, Kuan-jü Čou bude za rok na startovním roštu chybět. V jistém smyslu se ocitl ve velmi podobné situaci jako po sezóně 2022 Mick Schumacher, ale čínský závodník je odhodlán neskončit jako jeho předchůdce a nečekat na svou příležitost do nekonečna. Chce být mnohem aktivnější.

Audi se rozhodlo angažovat německého jezdce. S Nicem Hülkenbergem podepsalo víceletý kontrakt a nyní mu hledá kolegu. Skloňuje se několik jmen včetně Schumacherova, ale o Kuan-jü Čouovi se nemluví. Vše nasvědčuje tomu, že se v nejlepším případě stane rezervním a testovacím jezdcem.

Určitě ho neláká Schumacherův osud, který se rok co rok ukazuje v padoku a v médiích hlásí, jak velká je jeho touha vrátit se do kokpitu. Podle Kuan-jü Čoua však udělal chybu. „Mám pocit, že čekal příliš dlouho. Myslím si, že za tu dobu, co čekal, mohl mít někde jinde ještě větší šanci,“ řekl pilot Sauberu a naznačil tím, že Schumacher se mohl uchytit v některém z týmů na chvostu pole. „V této chvíli si stále neumí zajistit sedačku pro další rok. Kdybych byl na jeho místě, bylo by to trochu těžší.“

Čou však nevylučuje, že ho v následující sezóně uvidíme na pozici rezervního jezdce. Vzhledem k tomu, že na roštu zůstává jen jedno volné místo, zřejmě to bude muset akceptovat. Musí totiž pamatovat na to, že ve Formuli 1 platí: Sejde z očí, sejde z mysli.

„Ve Formuli 1 musíte být velmi rychlí, efektivní, a pokud se naskytne šance a vy budete stále vyčkávat, může se z vás stát věčný třetí pilot. To já nechci,“ přikývl Kuan-jü Čou.

I když mnoho týmů podepsalo s jezdci alespoň dvouleté smlouvy, aby pokryly celý přechod na nová pravidla, rodák ze Šanghaje si klade za cíl vrátit se do efjednotky v roce 2026. V případě neuspokojivých výkonů a výstupních klauzulí se mu navíc mohou nabídnout i takové sedačky, které jsou nyní mimo dosah.

„V této chvíli je mou prioritou Formule 1. Pokud to nevyjde, budeme muset mít oči otevřené. Pokud budu muset rok počkat, jsem ochoten to udělat,“ ujišťuje 25letý závodník, který má už tři roky zkušeností ve Formuli 1. „Pokud bych však měl čekat déle než jeden nebo dva roky, pravděpodobně šampionát opustím. Teď se ale plně soustředím na F1.“

Související zprávy

Diskuze