logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes se v začátcích nevyhnul problémům: Zpoždění a spousta dalších potíží

Archive number: M409188
© 2023 Abu Dhabi Grand Prix, Saturday – Steve Etherington
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 1. 2024

Přestože se Mercedes už přes dekádu pohybuje na špici královny motorsportu, se po příchodu – respektive návratu – do F1 neobešel bez problémů. Tým z Brackley a Brixworthu po vstupu do Formule 1 zápasil s dodržováním předem stanovených termínů a jistou dobu mu trvalo, než si v rámci týmu vypracoval vychytaný systém, jakým se prezentuje dnes.

I když v současnosti ve všech odděleních Mercedesu vládne pořádek, v minulosti tomu tak nebylo. Své by o tom uměl říci provozní ředitel týmu Rob Thomas, který je součástí německého celku od jeho návratu do Formule 1.

„Když jsem se připojil k týmu, všechno bylo detailně naplánováno. Tyto plány se však ve skutečnosti nedodržovaly,“ vyslovil se Thomas pro oficiální web „stříbrných šípů“. „Mnoho interních deadlinů bylo do jisté míry nepovinných, ale přesto jsme dělali vše, co bylo v našich silách, abychom stihli všechno včas. Ve většině případů se nám to ale nepodařilo,“ přiznal člen představenstva Mercedesu.

„Věci se zpožďovaly a nakonec jste na nich pracovali s lidmi, kteří se všechno snažili uhasit na poslední chvíli. To mělo za následek, že jsme nedosáhli vytyčeného cíle jak z hlediska výkonu, tak z hlediska spolehlivosti. Všechno to vedlo k tomu, že jsme na první závod přišli nedostatečně připraveni, nevěděli jsme o autě tolik, kolik bychom měli vědět a někteří naši zaměstnanci byli na nejlepší cestě vyhořet.“

Mercedes však zabral a všechny nedostatky v průběhu let doladil. „Léta jsme tvrdě pracovali na týmové morálce a ujistili se, že máme definovaný soubor hodnot,“ řekl Thomas, který označil za nejefektivnější a zároveň z pracovního hlediska nejintenzivnější zimní období.

“V zimě se dává všechno dohromady,” vysvětlil Brit. „Všichni jse nacházejí v továrně a každé jedno oddělení se skládá z odborníků na danou problematiku. Při výrobním procesu se klade důraz na to, aby všechna oddělení navzájem úzce spolupracovala. Ke všemu se přistupuje s respektem, ale zároveň velmi rychle.“

„Zaměstnanci oddělení si navzájem důvěřují a nikdo nikoho neosočuje. Pokud má někdo s něčím problém, společně přijdou na řešení. Pokud potřebují pomoc, tak přijdou a požádají o ni,“ dodal Thomas.

Související zprávy

Diskuze