logo F1zpravy.czF1online.sk

Allison: Bočnice jsou nejviditelnější, ale ne rozhodující faktor

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Bude rok 2024 rokem konvergence konceptů ve Formuli 1? Nuže, jedno je jisté, Mercedes tentokrát nepředstaví auto s úzkými bočnicemi. Technický ředitel týmu James Allison však opět zopakoval, že na bočnice bychom se neměli upínat.

Koncepty a bočnice určovaly trend rozhovorů mezi fanoušky i odborníky v posledních dvou letech. Red Bull, Mercedes a Ferrari se v roce 2022 vydaly každý svou cestou, ale zdá se, že jen první jmenovaný to zvládl na jedničku. Před novou sezónou však očekáváme, že všech deset týmů se s většími či menšími odchylkami vydá jednou cestou.

„Pro designéra nebo výkonného pracovníka ve F1 nemá koncept ve skutečnosti s autem nic společného,“ řekl pro televizi Sky Sports technický ředitel Mercedesu James Allison. „Jde o proces, při kterém se rozhodujete, jaké bude dobré a jaké bude špatné auto. Je to vaše metodika, při které určitým způsobem prosíváte mnoho věcí a rozhodujete, co dáte na auto, abyste získali lepší čas na kolo. Je to metoda a samotné auto je jen jejím výstupem.“

„Poslední dva roky si od nás vyžádaly změnu našeho přístupu, naší metodiky a, chcete-li, i našeho konceptu. Výsledkem je odlišný hardware, který je definován různými rozhodnutími a různými úvahami o tom, co je důležité a co ne. Člověk se nadchne konečným výsledkem, ale ve skutečnosti náš osud určuje přístup,“ vysvětlil Allison.

Mnoho lidí se upíná na bočnice jako nejviditelnější prvky konceptu Mercedesu. Technický guru však neustále opakuje, že z bočnic se stal spíše symbol než determinující faktor. Výsledný koncept se totiž začíná na předním křídle a končí na zadním křídle a difuzoru.

„Nevnímám svět stejně jako vy, kteří se díváte na bočnice a říkáte, že je to koncept. S naším autem jsme se určitě vydali nekonkurenceschopnou cestou od špičky nosu až po zadní část monopostu. Z vizuálního hlediska jsou bočnice nejviditelnější, ale v žádném případě to nebyl rozhodující faktor,“ říká Allison.

„Auto nebylo správně postavené od předu dozadu a přesně to jsme se museli naučit a vyrovnat se s tím – trvalo nám to déle, než by se nám líbilo. Bočnice jsou možná symbolem toho, že týmu trvalo příliš dlouho, než zjistil, která cesta vede vpřed. V žádném případě však nejsou tím charakteristickým znakem, který spečetil náš osud,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze