logo F1zpravy.czF1online.sk

Na spekulace vám kašlu, odkázal Čou

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2023

Kteří ze současných pilotů na startovním roštu by měli uvolnit místo jiným? Na tuto otázku má každý z nás vlastní odpověď. Na šikmé ploše mediálních spekulací se v posledním roce ocitl i čínský závodník Kuan-j ü Čou, který i když nezklamal, přesto musel v průběhu roku odpovídat na nepříjemné otázky. Nedal se jimi však vyvést z míry.

Čínský závodník zdatně sekunduje svému týmovému kolegovi Valtterimu Bottasovi, který se v tomto roce nakonec ubránil útokům rodáka ze Šanghaje, ale je třeba říci, že před dvěma lety nejeden v jejich vzájemném souboji očekával jednostrannou záležitost. Jelikož finský závodník měl platnou smlouvu i na rok 2024, nepříjemným otázkám o své budoucnosti se vyhnul. To však neplatí o jeho týmovém kolegovi, kterého Sauber vzal hlavně s vidinou velkých čínských peněz. Ty se však skrývají pěkně pod pokličkou a když je není vidět na první pohled, automaticky přicházejí nepříjemné spekulace.

“Je to politika,” odpověděl na otázku časopisu Autosport, zda je něco pravdy na spekulacích o nedostatečném finančním krytí. “Lidé mluvili, že Sergio Pérez oznámí na Velké ceně Mexika konec kariéry, ale nic se nestalo. Byly tu také spekulace o přestupu Fernanda Alonsa do Red Bullu. Je to prostě šílené.”

“Nyní už více rozumím médiím. Když se o vás baví jiní jezdci nebo média z dané země, dělá vám to starosti, ale když jste uvnitř, víte, co se děje. Člověk dokáže médiím celkem snadno porozumět,” dodal Čou.

Čínský závodník během přestupového léta tvrdil, že peníze a sponzory má, stejně tak prý bylo jeho prioritou zůstat v Sauberu. Z druhé strany se však ozývaly hlasy, že švýcarský tým hledá platícího pilota, který pomůže restrukturalizaci a modernizaci stáje před příchodem Audi. Ty měl původně přinést Čou, ale podle mediálních zdrojů se žádné velké peníze nedostavily, a tak měl Sauber v úmyslu najít investora i za cenu “odprodeje” sedačky vedle Bottase.

“Když mám být upřímný, na spekulace se mohu vykašlat. Je to jako všechny ostatní bláznivé věci, které jsem viděl, když jsem poprvé podepsal smlouvu. Řekl jsem si, že mluvit nechám své výkony na trati, aby lidé pochopili, proč jsem tu. Od té doby je všechno v pořádku,” řekl Čou.

“Jsem celkem klidný a občas se bavím spekulacemi, protože vím, co bude následovat. I když podepíšete smlouvu, stále se mluví o tom, že vaše místo si vezmou jiní. Někdy je to celkem zábavné,” dodal čínský závodník.

Související zprávy

Diskuze