logo F1zpravy.czF1online.sk

Kdyby se nezměnilo počasí, Q3 by byla velmi zamotaná, myslí si Verstappen

F1 Grand Prix of Brazil – Practice & Qualifying
© SAO PAULO, BRAZIL – NOVEMBER 03: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 03, 2023 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Buda Mendes/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311031512 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Jednoduchý pohled na výsledky kvalifikace naznačuje, že Max Verstappen opět všechny strčil do kapsy. Pohled pod pokličku však odhalí úplně jiný obrázek. Trojnásobný mistr světa uznává, že startovní rošt mohl vypadat i jinak, kdyby se bouřkové pásmo zpozdilo o pár minut.

Pro Maxe Verstappena je to již jedenáctá pole position v této sezóně. Na její zisk musel porazit v první řadě Charlese Leclerca, který obsadil druhé místo se ztrátou necelých tří desetin sekundy, a třetího Lance Strolla. Aston Martin se ztrátou šesti desetin však připomíná auta z “druhého sledu”.

Černí koně v čele s Landem Norrisem a Oscarem Piastrim svou šanci nevyužili, a tak výsledky vypadají velmi jednoznačně ve prospěch Holanďana. Kdyby se však počasí nezměnilo a pokračoval by trend z Q1 a Q2, pole position by rozhodně neměl jistou.

“Rozdíly byly velmi malé. Myslím, že jsme byli dost konkurenceschopní, takže nikdo netušil, kdo se v Q3 dostane vpředu, kdyby to byla normální kvalifikace bez změny počasí,” zamyslel se Max Verstappen po skončení jízd. “Před nedělí je to však dost zajímavé i z toho hlediska, jak se vše vyvine po stránce závodního tempa.”

Zejména ve druhé části kvalifikace McLaren ukázal svou sílu dokonce i na opotřebovaných softových, které spočátku nasadil Lando Norris. Když obul nové měkké pneumatiky, už na něho nikdo neměl.

I na tom je vidět zamotanost Q1 a Q2. “Během prvních dvou částí jsme mohli vidět, že všichni nasazují velké množství měkkých sad, díky čemuž to bylo dost zajímavé. Poté jsme se ale chystali na Q3 a spatřili jsme černé mraky. Říkal jsem si, že pokud dorazí na okruh, tak bude velmi silně pršet.”

Verstappen se rozhodl nic nenechat náhodě a už ve výjezdovém kole vsadil na velmi svižné tempo. “V prvním sektoru jsem měl v pohodě pocit, ale zbytek kola byl šokující. Během kola se už blížil déšť a i když ještě nezačalo pršet, vítr dost zesílil. Změnil se jeho směr a ve druhém sektoru nám foukal do zad. Auto se klouzalo a já ve vysílačce křičel, co se to stalo? Jsme v háji!”

“Tým mi však nařídil pokračovat, protože i ostatní měli problémy. Zatím jsem nezažil nic podobného, co by mělo tak obrovský dopad na balanc auta,” pokroutil hlavou rodák z belgického Hasseltu.

Související zprávy

Diskuze