logo F1zpravy.czF1online.sk

Cunoda si nadělal po nevydařeném restartu do kalhot. Udělal jsem velkou chybu, přiznává Japonec

Júki Cunoda
© X/AlphaTauri
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 11. 2023

Júki Cunoda absolvoval v Brazílii celkem úspěšný závod. Po startu ze šestnácté pozice si rychle polepšil o několik míst a v cíli si na účet připsal několik mimořádně důležitých bodů. Přesto se Japonec těšil na ještě lepší výsledek, který by možná přišel, nebýt chyby krátce po restartu závodu. Čeho se 23letý závodník AlphaTauri dopustil?

Cunoda využil na startu GP Sao Paula váhání několika soupeřů a během chvilky se prokličkoval na dosah bodované desítky. Po restartu závodu však nezvládl předjížděcí manévr na bývalého týmového kolegu Pierra Gaslyho, v důsledku čehož se dostal mimo trať na trávu a přišel o několik pozic a důležitých sekund, které mu na konci závodu citelně chyběly.

„Dopustil jsem se velké chyby,“ připustil Júki Cunoda. „Bylo to trochu děsivé, nadělal jsem si do kalhot. Naštěstí to nevedlo k předčasnému konci,“ poznamenal aktuálně čtrnáctý muž šampionátu, kterého kromě jezdecké chyby mrzelo to, že do určité míry doplatil i na technické potíže, kvůli kterým musel na konci závodu zpomalit.

„Celkově si myslím, že jsme jako tým předvedli opravdu dobrý výkon,“ řekl rodák z japonské Sagamihary. „Ke konci jsem měl problémy se spolehlivostí, ale naštěstí se nám podařilo auto (bezpečně) dovést domů. Nevím, jestli bych dokázal dohnat Pierra (Gaslyho, který skončil sedmý, pozn. red.), ale je velmi pravděpodobné, že (osmého) Lewise (Hamiltona) ano.“

Podobně slibné tempo jako Júki vykazoval v neděli i Daniel Ricciardo. Australan však doplatil na incident z prvního kola závodu, kdy ho po srážce Alexa Albona a Kevina Magnussena zasáhlo po trati letící kolo, v důsledku čehož si poškodil zavěšení zadního křídla, nabral ztrátu a v závodu nebodoval.

„Škoda Daniela, ke konci závodu vykazoval opravdu dobré tempo,“ povzdechl si Júki. „Domnívam se, že si trochu upravil nastavení. Myslím si, že si z Brazílie odvážíme dobrá data, Daniel byl dost rychlý.“

Tak či onak, i když se AlphaTauri nadějelo, že si z Brazílie odveze více než jen dva body, stále kontinuálně snižuje ztrátu na sedmý Williams, jehož náskok před týmem z Faenzy je nyní jen sedm bodů.

„Myslím si, že bylo nesmírně důležité bodovat ve třech závodech po sobě,“ řekl Cunoda. „Chytili jsme velmi dobrý rytmus. Daří se nám bodovat závod po závodu a jsme tak opět o něco blíže k sedmému místu v Poháru konstruktérů. Je možné, že se nám ho podaří získat, uděláme pro to maximum,“ dodal Japonec.

Související zprávy

Diskuze