logo F1zpravy.czF1online.sk

RB v novém názvu prý neznamená „Racing Bulls“. RB znamená jednoduše „RB“

Nyck de Vries, AlphaTauri zozadu
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Rok 2024 nám sotva začal, ukázali nám jedno lakování a zatím jsme neviděli ani jedno oficiální představení monopostu. Přesto si nervy a trpělivost fanoušků Formule 1 prošly v roce 2024 nejednou zkouškou. Snad největší třešničkou je představení nejhoršího jména sportovního týmu v dějinách – Visa Cash App RB Formula One Team. Co znamená to RB? Nuže, podle zástupců týmu to vlastně nic neznamená.

Doufáme, že sezóna 2024 nebude pokračovat tímto tempem. Doufali jsme, že se nám vrátí oblíbené označení Sauber, ale místo toho prý máme tým volat podle internetového kasina; doufali jsme, že městské tratě budou vyvažovat tradiční stálé okruhy, místo toho máme další polo-městský okruh, který se s Liberty Media dohodl za nekřesťanské peníze; doufali jsme, že při přejmenování týmu AlphaTauri bude aplikován i hlas rozumu, ne jen hlas peněz. Aby toho nebylo málo, fanoušci v Čechách a na Slovensku se momentálně bojí, že si nedokážou naladit – nebo si nemohou finančně dovolit – novou televizní stanici s jejich oblíbeným komentátorským duem.

Leden měl být ještě klidný a plný očekávání před startem nové sezóny. Ale takový nebyl. Abysme však přešli k meritu věci, odpovíme na otázku, která nás všechny trápí – nebo možná ne – už dva dny. Pokud se AlphaTauri – dříve Toro Rosso – jmenuje nově Visa Cash App RB Formula One Team, co vlastně znamená to „RB“ v názvu?

Oficiální tiskové stanovisko stáje nenabídlo odpověď na tuto otázku. Indicie však přišla již druhý den, kdy Mezinárodní automobilová federace aktualizovala oficiální startovní listinu Formule 1. Ta u názvu stáje skutečně uvádí Visa Cash App RB Formula One Team, ale hned v následujícím sloupci uvádí i název společnosti, která je provozovatelem závodního týmu.

V tomto případě jí je společnost jménem Racing Bulls S.p.A. Pro zajímavost, to S.p.A. (někdy také SpA) znamená società per azioni, což je v italském právu obdoba naší akciové společnosti. Každopádně, ono „RB“ vyvolalo u fanoušků naději, že by se mohlo jednat o avizovaný název Racing Bulls. Toto pojmenování si Red Bull ještě loni zaregistroval jako obchodní značku a už od listopadu se o něm spekulovalo jako o novém jménu AlphaTauri.

Ba co víc, tuto doménu tým skutečně používá, například pro emailovou komunikaci, i když oficiální webovou stránkou stáje je visacashapprb.com. Přece jen potřebujete svou značku a tým ukotvit kolem jednotného označení, protože se se sponzory spojujete, ale i rozcházíte. Logiku to má, takže i díky obchodní značce, doméně a označení konstruktéra jako RB-Honda RBPT se mnozí chystali, že budou jako označení týmu používat jednoduše „Racing Bulls“.

Když tedy portál RaceFans přišel s teorií, že RB znamená „Racing Bulls“, od nejmenovaného zástupce týmu se mu prý dostalo vyjasnění, že RB rozhodně nic takového neznamená. Zdá se, že v týmu jsou už nyní zděšeni, že (podobně jako v případě týmu Stake/Sauber) začnou všichni používat Racing Bulls a ne hloupé „Visa Cash App“.

„Zástupce týmu, který loni soutěžil jako AlphaTauri, však pro RaceFans potvrdil, že iniciály ‚RB‘ v jeho novém názvu neznamenají ‚Racing Bulls‘ ani jiné slovní spojení,“ uvedl RaceFans. A co to tedy znamená? Nuže, prý to neznamená nic, RB znamená jednoduše „RB“.

„Tým však tvrdí, že jeho identita ‚RB‘ má přiblížit jeho značku ke značce Red Bull. Toto spojení bylo méně zřejmé, když soutěžili jako AlphaTauri, předtím čtrnáct let používali název ‚Toro Rosso‘, což je italský výraz pro Red Bull. Tým se nyní označuje jako VCARB,“ uvedl RaceFans.

Wikipedisté už tento problém s týmem bez jakékoli identity vyřešili jednoduše tak, že ho označují jako „RB“. Další chtějí udělat totéž z prosté nechuti k takovému otřesnému pojmenování stáje, která se zrodila z milovaného outsidera Giancarla Minardiho.

Související zprávy

Diskuze