logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton předpovídá, že Red Bull bude dominovat F1 ještě mnoho let, ale Christian Horner si tím není tak jistý

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Lewis Hamilton naposledy slavil vítězství v závodě téměř před dvěma lety. Od té doby si sice připsal mnoho pódiových umístění, ale ani jednou nestál na nejvyšším stupínku a pomalu, ale jistě, je na něm cítit frustrace, která se odráží i v jeho vyjádřeních. Sedminásobný šampion se totiž vyjádřil, že se snaží být optimistický, ale očekává, že stejně jako letos, bude i nadále Red Bullu patřit dominance ve startovním poli. Šéf týmu z Milton Keynes Christian Horner to však tak jednoznačně jako Brit nevidí a domnívá se, že i když bude rakouský tým nadále ve vedení, ostatní soupeři se k němu výrazně přiblíží.

Kromě Red Bullu se v probíhající sezóně radovalo z vítězství v závodě pouze Ferrari – a to jenom jednou. Vzhledem k tomu, že Brazílie měla typologicky velmi vyhovovat Mercedesu, existovala naděje, že se počet týmů s alespoň jedním vítězstvím na kontě po závodě na Interlagosu rozroste. Co čert ale nechtěl, nestalo se, opak byl pravdou. “Stříbrné šípy” v dočasně černém prevleku od začátku víkendu táhly za kratší konec a nakonec z toho bylo jedno osmé místo a jedno odstoupení.

Není divu, že Lewise Hamiltona následně před kamerami zmohla frustrace a na otázku, jaké má Mercedes a on sám vyhlídky do budoucnosti, odpověděl všelijak, jen ne pozitivně. “Jediné, co mohu momentálně udělat, je zůstat optimistický,” prohlásil rekordman v počtu vítězství, přičemž zněl všelijak, jen ne optimisticky. “Myslím si, že náskok Red Bullu je obrovský. Domnívám se, že v následujících několika sezónách budou mít jasnou převahu.”

Christian Horner by byl jistě rád, kdyby se Hamiltonova předpověď naplnila, ale s pilotem Mercedesu nesouhlasí a myslí si, že soupeři se k Red Bullu alespoň přiblíží, pokud se na něj přímo nedotáhnou. “Domnívám se, že máme skvělé auto, a tedy skvělý základ. Musíme ho nadále vyvíjet, ale musíme počítat s tím, že už tak výrazně postupovat nebudeme, protože brzy dosáhneme maxima našeho potenciálu.”

“Rozdíly se ztenčí, což nás určitě prověří. Tým je však nesmírně motivovaný. Mohli jste zaregistrovat, že od té doby, co jsme vyhráli šampionát, nikdo z týmu neodešel.” Horner dále uvedl, že i když se zdá být Red Bull momentálně na pomyslném vrcholu, aby nadále disponoval výkonnostní výhodou, musí ve všech směrech neustále postupovat.

“Musíte se neustále zlepšovat ve všech oblastech,” řekl. “Domnívám se, že po loňských závodech v Brazílii jsme utrpěli ránu. Nepodali jsme totiž takový výkon, jaký bychom chtěli.”

„Cítili jsme, že jsme netrefili nastavení. Z minulého roku jsme se řádně poučili a tentokrát jsme nastavení trefili. Auto jsme nastavili (primárně) na závod, ale nakonec jsme získali pole position, vítězství ve sprintu, vítězství v závodě a Checo skončil jednou třetí a jednou druhý. Byl to mimořádně silný víkend,“ dodal Horner.

Související zprávy

Diskuze