logo F1zpravy.czF1online.sk

Brown žádá od zaměstnanců Red Bullu čestná prohlášení

Zak Brown
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 20:29

Fanoušci Formule 1 s napětím očekávali, jak se nové procesy FIA při kontrole parc fermé odrazí na rychlosti Red Bullu. Tento tým čelil v Austinu obrovskému tlaku a nakonec ho celkem ustál díky dobrému výsledku. Nemůžeme však očekávat, že to uvolní tlak ze strany šéfa McLarenu Zaka Browna.

Red Bull čelil vážnému podezření, ale v nedělním závodě to nevypadalo, že by zvlášť zpomalil. Velmi nás však zmátla vynikající forma Ferrari, která vrhla na celé srovnání nové světlo. Ve skutečnosti to spíše vypadalo, že Scuderia bez vylepšení udělala větší krok vpřed než Red Bull a McLaren s vylepšeními, a v případě prvního jmenovaného týmu i bez možnosti nastavit světlou výšku přímo z kokpitu.

Mezi šéfy dvou momentálně nejlepších týmů – Zakem Brownem a Christianem Hornerem – roste animozita podobná té, jakou už léta vídáme mezi šéfem Red Bullu a Totem Wolffem. Situaci ještě více vyostřilo obvinění z porušování parc fermé, které vedlo amerického byznysmena k opravdu zvláštnímu požadavku.

„Uvítal bych, kdyby nejvyšší vedení, bývalí hlavní mechanici a současní mechanici podepsali čestné prohlášení a potvrdili, že nikdy neslyšeli ani nemají vědomost o použití tohoto zařízení,“ prohlásil Brown pro deník Daily Mail. Je jasné, že toto přání se mu nesplní, a i kdyby to v Red Bullu udělali, stín pochybností by tím nerozptýlili.

„Několik lidí v boxové uličce naznačuje, že došlo k použití tohoto nástroje pro tento účel. Jediným způsobem, jak doložit jejich tvrzení, je staromódní ‚tady mi podepiš‘. Důsledky podpisu klamného čestného prohlášení jsou tak závažné, že já bych raději řekl pravdu,“ prohlásil Brown.

Vypadá to jako pravá bitva o titul se vším, co k ní patří. Po Austinu se zdá, že Verstappen má čtvrtý titul v podstatě v kapse, ale v týmovém šampionátu se Red Bull propadá a na této frontě stojí na prahu velkého neúspěchu. Tato poslední kauza se však jistě neodrazí v šampionátu, protože Red Bull nepřistihli při činu a nedokázali mu vinu.

„Trest za něco takového musí být odstrašující,“ prohlásil Brown. „Viděli jsme, jak jezdce vyloučili ze šampionátů, ale tím nechci říct, že Maxe by měli vyloučit. Viděli jsme, že i týmy vyloučili ze závodů a šampionátů.“

„Pokud – a chci podtrhnout, že pokud – někdo porušil pravidla parc fermé, v následném trestu se musí odrazit i to, zda to udělali jednou, nebo se toho pravidelně dopouštěli po dobu tří let. Musí to mít důsledky,“ dodal Brown.

To však zůstane jen zbožným přáním kalifornského rodáka. Jak jsme již řekli, Red Bull nečeká žádný trest, protože spáchal-li zločin, ze kterého je obviňován, šlo o dokonalý zločin.

Související zprávy

Diskuze