logo F1zpravy.czF1online.sk

Ocon vzal Colapintovi bod za nejrychlejší kolo: Jen ničí životní prostředí!

Franco Colapinto
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 16:58

Franco Colapinto se nám formuje do zábavné a populární postavičky paddocku Formule 1. Argentinský závodník nejenže jezdí úžasně, ale také se vyhýbá diplomatickým floskulím před mikrofony médií. V Austinu se mu nejprve nezamlouvaly ceny oblečení v obchodech Williamsu, poté se obořil na „neekologické“ chování týmu Alpine.

Colapinto podal další fantastický výkon. Alternativní strategie byla v Austinu nejrychlejší cestou do cíle. Argentinský závodník jezdil tak kvalitně a se svým týmem načasoval zastávku v boxech tak dobře, že krátce před koncem držel bod za nejrychlejší kolo závodu.

Jak se však ukázalo již v Singapuru, udělování bodu držiteli nejrychlejšího kola závodu je problematické. Před třemi týdny si to získalo velkou pozornost, protože počínání Daniela Ricciarda a týmu RB přímo ovlivnilo boj o titul. Avšak i Alpine bojuje s Williamsem o cenné umístění v Poháru konstruktérů a s ním související miliony. Francouzský tým proto v závěru povolal do boxů Estebana Ocona, aby vzal nejrychlejší kolo desátému Colapintovi.

„Ten Francouz mi vzal nejrychlejší kolo. Kámo, proč přezuli pneumatiky? Musíme zachránit planetu. Vraťte mi mé nejrychlejší kolo!“ prohlásil argentinský mladík s úsměvem po závodě.

Pro úplnost dodejme, že sám Ocon se po závodě prostřednictvím sociálních sítí vlastně omluvil Colapintovi. Esteban nijak neskrývá, že dobro Alpinu mu už příliš neleží na srdci, ale nechce, aby to Franco bral osobně. „Náš závod zkompromitoval incident v prvním kole, když jsem dostal náraz zezadu. Získali jsme zpět nějaké pozice, ale po takovém startu se toho nedalo moc udělat. Na konci jsme pro tým získali nejrychlejší kolo – omlouvám se Francovi, protože si ho zasloužil,“ vzkázal Ocon.

Nic to ovšem neubírá z lesku dalšího skvělého víkendu v Colapintově podání. Ten ukazuje, že Alex Albon by se měl obávat. Franco se rozhodně jeví jako jezdec hodný sedačky ve Formuli 1. I když Alex Albon zažil velmi nešťastný závod, Franco se opět zařadil mezi hvězdy víkendu. Při skromných pěti startech ve Formuli 1 skončil na bodech hned třikrát, jednou skončil jedenáctý a jednou dvanáctý.

„Více než bod mě těší naše tempo a rychlost v závodě,“ konstatoval Colapinto. „Dokázali jsme se odrazit po velmi těžké sobotě a ukázali jsme naše tempo. Ve středu pole jsme patřili k nejsilnějším.“

„To je pro nás velmi pozitivní a přesně to je náš cíl. Tento bod, takové tempo a téměř i nejrychlejší kolo závodu v závěru je pro nás po velmi těžké sobotě něco mimořádného. Jsem spokojen s mou prací při manažování pneumatik,“ pokračoval Colapinto.

„V čistém vzduchu jsme ukázali, že jsme lepší než ostatní. V závěru jsme byli na středně tvrdých pneumatikách nesmírně rychlí. Jsem spokojený a i když se ještě musím hodně učit, je to pro mě solidní začátek,“ dodal argentinský závodník.

Související zprávy

Diskuze