logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko září spokojeností: Max ukázal, že je nejlepší

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 16:49

Souboj Maxe Verstappena a Landa Norrise se zařadí mezi okamžiky sezóny nejen svou atraktivitou, ale také významem pro boj o titul. Jejich měření sil v závěru závodu zcela vhodně podtrhlo průběh celé sezóny, kdy Lando Norris útočil a měl i technickou převahu, ale ještě neukázal takovou míru agresivity a psychické odolnosti, jaká se vyžaduje od mistra světa. Verstappen si s ním poradil a podle Helmuta Marka tím jednoznačně potvrdil svou kvalitativní převahu nad soupeři.

Red Bull podle všeho opět nebyl rychlejší než McLaren, ale opět vzešel ze závodu jako ten lepší. Kolikrát jsme to už viděli v této sezóně? Pokud někdo s horším monopostem porazí soupeře v rychlejším stroji, dokonale tím potvrzuje, že dnešní Formule 1 není jen o voze. Pilot je stále nejdůležitější součástkou, zejména ve vyhrocených situacích.

„Optimálně kontroloval těžko zvládnutelné auto,“ pochválil svého svěřence Helmut Marko. „Měli jsme problém na středně tvrdých i tvrdých pneumatikách, ačkoli ve sprintu nám nechyběla rychlost. Je neuvěřitelné, co Max předvedl pod velkým tlakem a na opotřebovaných pneumatikách.“

I když Verstappenova obrana v souboji s Norrisem vyvolala kritiku a v táboře jeho kritiků i odpor, v cíli se počítá výsledek. Pilot Red Bullu zvládl náročnou situaci bez poskvrny a udělal rozhodující tah v boji o titul. Norris to zkoušel několikrát a ve finále mu možná nechyběla rychlost nebo závodní umění, ale spíše psychická převaha nad soupeřem.

„Všichni víme, že Max je v soubojích tvrdý a nenechá se jen tak předjet. Jezdil jako šampion,“ prohlásil Marko. Toho, podobně jako Verstappena, však nejvíc potěšilo, co tento závod znamenal pro boj o titul. Norrisovy šance se po této porážce výrazně ztenčily a teď už to nemá ve svých rukou. Pilot McLarenu bude potřebovat minimálně jedno vypadnutí lídra celkového hodnocení.

„Tohle je, rozhodně, bod obratu v šampionátu,“ prohlásil Marko. „V Baku jsme zlepšili auto a udělali první krok, druhý přišel v Singapuru a další zde v Austinu. Určitě se to projevilo v kvalifikaci, ačkoli v závodě jsme udělali jen menší pokrok.“

„Chceme titul a ten je náš hlavní cíl. Tento víkend jsme udělali velký krok a Max ukázal, že je nejlepší. Samozřejmě, že chce vyhrát více závodů, ale na konci dne se počítá jen titul,“ dodal poradce Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze