logo F1zpravy.czF1online.sk

Austin zabil mé momentum v boji o titul, přiznal Norris

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 11:05

Je rozhodnuto o titulu? Inu, matematicky ne, ale 57bodový náskok Maxe Verstappena znamená, že Lando Norris musí v posledních pěti velkých cenách získat v průměru více než jedenáct bodů na pilota Red Bullu. To znamená, že nehledě na sprinty, Verstappenovi stačí pět třetích míst, aby se stal šampionem počtvrté v řadě. I Lando Norris přiznává, že závod v Austinu měl na šampionát zásadní vliv.

Pilot McLarenu ztratil dva body už v sobotním sprintu. V neděli mohl získat zpět tři body, ale hlavně měl na dosah důležité psychické vítězství nad Verstappenem. Nejenže s ním ale prohrál, pilot Red Bullu ho doslova psychicky pokořil.

Na otázku, jak neděle v Austinu ovlivnila jeho titulové šance, Norris pragmaticky odpověděl: „Docela dost. Dnešek zabil moje momentum.“

„Přišli jsme sem však s otevřenou myslí, neočekávali jsme vítězství, dominanci nebo něco podobného. Ferrari ukázalo, že jsou stejně konkurenceschopní. I kdybych z první zatáčky vyšel v čele, nikdy bych neskončil první nebo druhý. Mohl jsem skončit jen třetí,“ přiznal Lando.

„Maxe jsem potřeboval porazit, ale to se mi nepodařilo. Celkově to tedy byl neúspěšný víkend. Dali jsme do toho všechno, zkusil jsem to, ale nestačilo to. Máme práci a já na sobě také musím pracovat,“ dodal Norris sebekriticky.

Ruku na srdce, Lando neměl ani před Austinem velkou naději na titul. Zlepšená forma Ferrari mu mohla pomoci, ale jen v případě, že se Charles Leclerc a Carlos Sainz – a především Oscar Piastri – umístí mezi ním a Verstappenem. Lando tedy měl – a má – proti sobě několik mocných soupeřů.

Neočekávali jsme však McLaren v Austinu v lepší formě? Neměl tento tým výrazně promluvit o vítězství, nebo dokonce vystoupit na nejvyšší stupínek? „Očekával jsem, že tento závod bude nejtěžší ze zbývajících šesti závodů,“ řekl šéf týmu z Wokingu Andrea Stella.

Ten po Austinu obrátí svou pozornost především na Ferrari, přestože ho podle jeho slov nepřekvapila forma červeného týmu. „V posledních závodech byli pravidelně rychlí. Leclerc rozhodně mohl vyhrát v Baku. V Singapuru jsme ho očekávali v boji o pole position a vítězství. Nejsme tedy překvapeni, že Ferrari je tak blízko,“ řekl bývalý inženýr tohoto týmu.

„Myslím si, že následující okruhy by našemu monopostu měly lépe vyhovovat. Musíme také pokračovat ve vývoji. Tento víkend jsme přinesli nějaká vylepšení v přední části, ale ta nemohla mít velký vliv na časy. Na další dvě velké ceny máme připraveno dalších pár věcí,“ slíbil šéf McLarenu.

Související zprávy

Diskuze