logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri v závěru symbolicky pomohl Norrisovi. Výsledek ho nepřekvapil

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerlvčera 09:27

Oscar Piastri zažil v Austinu nevýrazný víkend. V závodě byl prakticky neviditelný a cíl nakonec proťal na pátém místě, ze kterého rozhodně nemohl jásat. Podle vlastních slov však podobný průběh očekával.

Australan odjel osamělý závod. V úvodu se chvíli nemohl zbavit Pierra Gaslyho na Alpine, ale když se odpoutal, jel si své vlastní tempo a pokusil se natáhnout první stint.

V závěru měl solidní rychlost, ale ne takovou, aby se zapojil do bitvy o třetí příčku. „Už od druhého či třetího kola jsme oba zaostávali za špičkou. V úvodních 10-15 kolech jsme se fakt trápili. Sami docela nevíme proč,“ povzdechl si Oscar Piastri.

Za Piastrim byla v závěru velká časová mezera pro případný pitstop se snahou zajet nejrychlejší kolo. Tým ho nakonec ponechal na trati, možná i proto, že se blížil k souboji Landa Norrise s Maxem Verstappenem, a mohl z něj něco vytěžit i pro sebe.

Jakmile však byla definitivní pětisekundová penalizace pro Norrise, dostal Oscar do vysílačky zajímavý pokyn od Toma Stallarda, svého inženýra. „Lando dostal pětisekundovou penalizaci. Můžeš prosím zpomalit o vteřinu?“ ozval se Tom Stallard. Rozdíl v cíli byl mezi McLareny nakonec 1,5sekundový, na což inženýr Piastrimu poděkoval.

Čtvrté a páté místo však určitě není výsledek, o kterém britský tým snil. „Nejsem z toho nijak překvapen. Auto bylo celý víkend nepředvídatelné a bylo obtížné dostat z něj rychlost, ať už na jedno kolo, nebo v závodním tempu. Ve druhé polovině to už nebylo ani příšerné, ani úžasné. Potřebujeme pochopit, proč jsme náhle našli rychlost oproti úvodnímu stintu,“ pokračoval Oscar Piastri, který byl v Austinu i Singapuru nevýrazný a nezapojil se do bojů na čele.

Podle svých slov měl ale podobné tempo jako týmový kolega. „Moje tempo bylo ve srovnání s Landem dost podobné. Díky němu jsme ve sprintu vypadali lépe, než jaká byla skutečnost, ale neděle ukázala realitu.“

Australan získal v uplynulých devíti závodech 160 bodů, nejvíce ze všech jezdců ve startovním poli. Věří, že toto byl nejslabší bod jeho týmu v závěrečné fázi sezóny. „Věřím, že tomu tak bude a že tohle byl náš nejslabší víkend z posledních šesti závodů sezóny. Minulý rok se nám na tratích, které nás teď čekají, celkem dařilo, ale také se objevily nevydařené víkendy. Celkově bychom měli být konkurenceschopnější, ale zbytek roku bude určitě ve znamení boje s Ferrari. Možná byli v poslední době trochu v ústraní, přitom v Monze byli rychlí a v Baku bylo těžké je udržet za sebou. A totéž by platilo v Singapuru, nebýt nevydařené kvalifikace. Tento výsledek tedy v jejich podání rozhodně není žádné překvapení,“ uzavřel rodák z Melbourne.

Související zprávy

Diskuze