logo F1zpravy.czF1online.sk

Jedno z nejlepších kol v životě, hlásí po kvalifikaci spokojený Norris

Lando Norris a Mondo Duplantis
© X/Formula 1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:45

Lando Norris předvedl v kvalifikaci na Velkou cenu USA v Austinu výkon hodný mistra světa, když dokonale vyfoukl pole position Maxi Verstappenovi. Samozřejmě, neměli bychom to považovat za překvapení vzhledem k formě jeho týmu v posledních měsících, ale monopost MCL38 tento víkend přece jen nepůsobil jako největší favorit.

Vše nasvědčuje tomu, že nás čeká další vyrovnaný souboj mezi McLarenem, Red Bullem a Ferrari. Verstappen, Norris, Sainz a Leclerc si to rozdávali už ve sprintu a očekáváme, že tento souboj se plynule přenese do závodu. Karty však budou rozdány trochu jinak.

Lando Norris totiž po brilantním kvalifikačním kole (pomohla mu i nehoda George Russella) odstartuje z pole position po boku Maxe Verstappena. „Upřímně, neměl jsem velkou důvěru v monopost, stále se těžko řídil, ale zvládl jsem to, když na tom nejvíc záleželo. Někdy se vám to povede, někdy ne. Bylo to však jedno z mých nejlepších kvalifikačních kol vůbec,“ řekl Lando Norris po skončení kvalifikace pro televizi Sky.

„Když dokážete něco takového, je to příjemný pocit, ale trochu vás znepokojí, že Max mohl být mnohem rychlejší. Očividně stále nemáme tempo jako oni, ale to ještě neznamená, že nemůžeme vyhrát. Při obraně prvního místa máme nejlepší pozici,“ dodal Norris.

Tituloví aspiranti v první řadě. Lepší upoutávku na nedělní závod jsme si ani nemohli přát. Red Bull zřejmě zůstává mírným favoritem, jelikož Max Verstappen v pátek i v sobotu předvedl, jak je se svým monopostem RB20 mocný, zejména v rychlém prvním sektoru.

„Není to tak, že bychom zaostávali v některé oblasti, spíše nejsme brilantní. Naproti tomu Red Bull je brilantní v prvním sektoru a já se nedokážu ani přiblížit Maxovi v zatáčkách pět, šest, sedm a osm. Celý rok mají v této oblasti výhodu. Ferrari je zase extrémně rychlé v pomalých zatáčkách. Proto ráno dokázali tak dobře pracovat s předními pneumatikami,“ konstatoval Norris.

„My jsme dobří všude. Jak jsme viděli v posledních pěti měsících, jsme dobří všude, ale tento víkend to nestačí a bojujeme s Red Bullem a Ferrari. Monopost jsme vylepšili novými díly, ale stále potřebujeme udělat víc,“ dodal Norris.

Velkým otazníkem zůstává závodní tempo. Sprint nenabídl obraz, který by kluky v papájovém naplňoval sebevědomím. Rovněž výkony Oscara Piastriho ukazují, že McLaren by neměl cítit přehnanou sebedůvěru. Podle Landa však tým provedl před kvalifikací sérii změn nastavení a doufá v lepší nedělní závod.

„Pokusili jsme se vylepšit auto a po sprintu jsme provedli hodně změn. V kvalifikaci nás to zrychlilo, ale doufáme, že zároveň nám to v neděli přinese lepší práci s pneumatikami. Nemám obavy, ale Ferrari bylo extrémně rychlé ve sprintu a bude těžké je porazit,“ přiznal Norris.

Související zprávy

Diskuze