logo F1zpravy.czF1online.sk

Co se stalo s tím autem? ptal se Hamilton po vypadnutí v Q1

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 01:44

Lewisu Hamiltonovi vůbec nevyšly kvalifikace v Austinu. Ve sprintové zaostal za Georgem Russellem, když doplatil na žluté vlajky, ale v hlavní kvalifikaci už nešlo o žluté vlajky, které by zabrzdily rozlet sedminásobného mistra světa. Sám si bezprostředně po kvalifikaci neuměl vysvětlit, proč jeho monopost přestal spolupracovat.

„Člověče, co se stalo s tímhle autem?“ vydechl Lewis Hamilton, když mu inženýr do vysílačky oznámil, že jeho čas stačil jen na šestnácté místo. Realita byla ještě o něco horší. Ostatní právě dokončovali svá kola, takže nakonec se ještě propadl o tři pozice. Poprvé po sedmi letech se Hamilton kvalifikoval v poslední řadě, ale v Brazílii 2017 nezajel žádný čas kvůli výměně motorových komponentů.

„V zahřívacím kole před sprintem jsme měli problémy s předním zavěšením, s čímž jsem musel jezdit po celý sprint,“ prozradil britský závodník. Vzhledem k tomuto selhání techniky je obdivuhodné, že do cíle dorazil prakticky ve stejnou dobu jako George Russell. „Něco selhalo v předním zavěšení doslova v momentě, kdy jsem se v zahřívacím kole odlepil z místa. Zjistili, co to bylo, vyměnili celý roh auta, ale v kvalifikaci to bylo k ničemu.“

Nepomohl si ani tím, že ve dvanácté zatáčce opět nedobrzdil. Ve druhém sektoru na Russella ztratil půl sekundy. „Naše auto se dnes v kvalifikaci proměnilo v noční můru, takže bych měl asi startovat z boxové uličky, protože z téhle pozice se nikam nedostanu.“

Podle Teda Kravitze ze Sky Sports se problém se zavěšením týkal ložisek. Mezi sprintovým závodem a kvalifikací byly všechny komponenty vyměněny. Data nenaznačovala, že by se problém s ložiskem vrátil, ale faktem zůstává, že s nastavením auta už nebyl spokojen. Můžeme také připomenout Hamiltonova slova ze sprintu, když hlásil, že slyší nějaké „klikání“ v přední části auta. Během jízdy se to projevilo „velmi nekonzistentním vyvážením a nedostatkem gripu,“ prozradil Hamilton.

Pokud se jeho předpoklad nenaplní a přece jen nebude startovat z boxové uličky, polepší si o jednu příčku. Liama Lawsona totiž čeká penalizace za výměnu motorových komponentů.

Související zprávy

Diskuze