logo F1zpravy.czF1online.sk

Brown: Marko nás vyjádřeními o Norrisově duševním zdraví vrací do minulosti

Lando Norris a Zak Brown
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 12:12

Souboj mezi Red Bullem a McLarenem vrcholí. Před námi je posledních šest velkých cen a chce-li stáj z Wokingu pomýšlet na titul, musí udělat vše perfektně, po týmové i individuální stránce. Došlo i na mediální hry, když se Helmut Marko přidal k zástupu kritiků Landa Norrise a označil ho za psychicky nedostatečně silného pro boj o titul.

Během této sezóny jsme viděli několik zaváhání ze strany britského závodníka. Max Verstappen se v průběhu roku jistě ukázal jako výkonnostně vyrovnanější závodník. Zpočátku však měl i lepší auto, takže se McLaren v čele s Norrisem dostal do náročné situace, ale díky vylepšením posunul svůj monopost na čelo.

Lando se však se svým týmem dopustil kolektivních i individuálních chyb, které je připravily o hromadu bodů a přivedly zástup kritiků přímo ke dveřím garáže. Sám Lando Norris v Monze přiznal, že se neumí zbavit nervozity, v den závodu nejí a nepije. Takové přiznání možná nebyl nejlepší nápad, jak svým vyjádřením ukázal i Helmut Marko. „Četl jsem o některých jeho rituálech, které musí dělat, aby během závodního dne podal dobrý výkon,“ prohlásil poradce Red Bullu minulý týden pro Motorsport-Magazin.com.

„Max je nejlepší, je nejrychlejší a kromě toho všeho má mentální sílu, aby teoreticky zabojoval o titul mistra světa, která je větší než Leclercova nebo Norrisova,“ dodal Marko.

Tato slova se vůbec nelíbila šéfovi McLarenu Zakovi Brownovi, který samozřejmě brání svého svěřence. Lando je znám prosazováním důležitosti témat mentálního zdraví a psychické pohody. Zápasil s tím už během své první sezóny ve Formuli 1 a nyní se k tomu přidal tlak titulového boje.

„Četl jsem Helmutovy vyjádření a považuji je za zklamání, ale ne překvapení,“ prohlásil Kaliforňan před novináři v Austinu. „Lando je něco jako vyslanec témat duševního zdraví a mluvil o něm i Toto Wolff. Myslím si, že jde o vážný problém. Snažili jsme se o něm mluvit a dostat ho do popředí.“

„Pichání do této situace je podle mě dost nevhodné a vrací nás zpět o deset nebo dvacet let. Je však zábavné sledovat, jak lidé přistupují k závodění a jakou volí taktiku. Tohle však bylo podle mě nevkusné,“ dodal Brown.

Norris již dlouho otevřeně hovoří o tématech souvisejících s duševním zdravím. Po vstupu do Formule 1 zahájil spolupráci s britskou charitativní organizací Mind, která pracuje v této oblasti.

Související zprávy

Diskuze