logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko hlásí: Red Bull je zpátky! Verstappen je opatrnější

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 03:00

Red Bull vyslal po vypuknutí kauzy v Austinu tu nejlepší možnou odpověď. Max Verstappen těsným rozdílem ovládl páteční sprintovou kvalifikaci a do sobotního zkráceného závodu odstartuje z pole position. I když musel pro toto konstatování ignorovat Sergia Péreze na jedenáctém místě, Helmut Marko po pátku sršel sebevědomím.

I když takový výsledek by možná měl vybízet k opatrnosti, Red Bull k ní nemá v současné situaci důvod. Tým po obviněních ze změny nastavení světlé výšky mezi kvalifikací a závodem odpověděl tím nejlepším možným způsobem na otázku: „Jak moc jejich ztráta tohoto systému ovlivní?“ Inu, Max Verstappen vybojoval první pole position od Velké ceny Rakouska.

„Řekl bych, že Red Bull je zpátky; ano, Red Bull je zpátky!“ prohlásil odvážně a stručně poradce Red Bullu Helmut Marko pro PlanetF1.com. O něco více se však rozpovídal pro rakouskou televizi ServusTV.

„Po skončení tréninku jsme byli pevně přesvědčeni, že na jedno kolo můžeme být vpředu,“ prohlásil Marko. „Ve skutečnosti jsme však očekávali, že naším hlavním soupeřem bude Ferrari. Je to pro nás velmi dobrý start. Nové díly okamžitě fungovaly, což není vždy samozřejmé po jediném tréninku.“

Jeho svěřenec a hrdina pátku Max Verstappen už byl mnohem opatrnější. Vyjádřil však spokojenost s chováním monopostu a pochopitelně i s výsledkem. Red Bull přivezl do Austinu důležitá vylepšení a alespoň na první pohled to vypadá, že učinil krok správným směrem.

„Od prvního kola tréninku to byl pro nás pozitivní den. Auto jsme dostali do dobrého okna a cítil jsem se poměrně komfortně. Mohl jsem na to tlačit v rychlých zatáčkách a myslím si, že jsem v těchto pasážích byl dost rychlý,“ začal své hodnocení prvního dne v Austinu Max Verstappen.

„Sprintová kvalifikace je vždy složitá, protože máte dva segmenty na středně tvrdých pneumatikách a závěrečný na měkkých. Samozřejmě, na mediumkách získáte nějakou referenci, ale pak máte jen jedno kolo na softech. Nemůžete tlačit až na limit a musíte si nechat drobnou rezervu. Možná jsme měli nadále pár problémů s vyvážením, ale jsme před ostatními, což je pozitivní,“ řekl Verstappen.

Ten nenapodobil Marka a neuchýlil se k žádným odvážným vyjádřením. Naopak upozornil na sílu soupeřů kolem Red Bullu. „Tuším, že Lewis udělal chybu, jinak by se také pohyboval vpředu. Jsem spokojen, ale zároveň si uvědomuji, že mám kolem sebe spoustu rychlých aut,“ konstatoval Max.

Související zprávy

Diskuze