logo F1zpravy.czF1online.sk

Oficiálně: Ricciarda jsme v kokpitu viděli naposledy. Od VC USA jej nahradí Lawson

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:35

Tým Racing Bulls ve čtvrtek podvečer oznámil, že Formule 1 přijde o jednu z největších osobností v padoku. To, čeho se fanoušci Daniela Ricciarda báli, se stává skutečností: Od Velké ceny USA bude na startovním roštu chybět závodník s nejširším úsměvem. Nahradí ho mladík z akademie Liam Lawson.

Už v neděli po VC Singapuru vše nasvědčovalo tomu, že Daniel Ricciardo má za sebou poslední závod v efjedničce. I když jsme nedostali žádné oficiální potvrzení této skutečnosti, Australanovy emotivní rozhovory mluvily jasnou řečí. Nijak to nepopírali ani jeho šéfové, podle nichž tato hrozba byla reálná.

Naděje však stále žila. Fotograf Kym Illman po víkendu přišel s informací, že Visa a Cash App, dva hlavní partneři Racing Bulls, na vedení vyvíjeli značný tlak, aby Daniel Ricciardo v kokpitu ještě zůstal. Byl to totiž on, kdo měl tyto sponzory přitáhnout a kdo měl být jednou z hlavních tváří při propagaci jejich produktů.

Red Bull se ovšem musel na věc podívat komplexně. Na tribuně totiž netrpělivě poklepává nohou Liam Lawson, který má mít podle medializovaných informací v kontraktu garanci toho, že v sezóně 2024 nastoupí alespoň do pěti velkých cen.

Tato záruka koresponduje s tím, co měl Daniel Ricciardo s Red Bullem za lubem; pokud by prokázal své kvality, v Red Bullu mohl nahradit Sergia Péreze, a jeho zase v juniorském týmu Liam Lawson. Situace se zkomplikovala, když po událostech z úvodu sezóny dostal Sergio Pérez novou smlouvu, zejména proto, že Ricciardo svými výkony nepřesvědčil. Júki Cunoda ho na body porazil v poměru 22:12, v kvalifikacích zase 12:6.

Dnes už to máme černé na bílém: Daniel Ricciardo končí. „Všichni tady ve VCARB by chtěli Danielovi poděkovat za jeho tvrdou práci, kterou u nás odvedl v posledních dvou sezónách,“ říká šéf týmu Laurent Mekies. „Týmu s fantastickým přístupem přinesl množství zkušeností a talent, který všem pomohl rozvinout pevného týmového ducha. Daniel je skutečným gentlemanem na trati i mimo ni a nikdy ho nevidíte bez úsměvu. Bude nám chybět, ale v rodině Red Bullu bude mít navždy vyhrazené speciální místo.“

Liam Lawson (Getty Images/RB Content Pool)

„Chtěli bychom také využít této příležitosti, abychom přivítali Liama,“ pokračoval šéf italského týmu v souvislosti s příchodem dvaadvacetiletého Novozélanďana. „Náš tým už dobře zná. Jezdil u nás v minulé sezóně a dobře se vypořádal s těžkými okolnostmi, takže tohle bude přirozený přechod.“

„Je skvělé vidět, jak mladý talent z rodiny Red Bullu dělá další krok. Těšíme se na to, jak společně skloníme hlavy a koncentrujeme se na zbytek sezóny,“ doplnil v tiskovém prohlášení stáje, ve kterém slova Daniela Ricciarda chyběla.

Vítěz osmi velkých cen se místo toho promluvil k fanouškům na sociálních sítích. „Celý svůj život jsem miloval tento sport. Bylo to divoké, krásné, a byla to pouť. Děkuji týmům a lidem, kteří v tom sehráli svou roli. Také děkuji fanouškům, kteří občas milují tento sport víc než já, haha! Vždy bude mít své vrcholy a pády, ale byla to zábava a mám-li říci pravdu, nic bych na tom nezměnil. Uvidíme se při dalším dobrodružství.“

Co bude dál s Danielem Ricciardem? Australan o víkendu avizoval, že si chce dopřát čas na rozmyšlenou. Podle zákulisních informací mu však měla být nabídnuta role ambasadora Red Bullu, ale zatím není jasné, jaká přijde odpověď. V jednom ale jasno má: Do pozice rezervního jezdce se už vrátit nechce.

Související zprávy

Diskuze