logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen: Daniel se nemusí litovat, dosáhl toho strašně moc

Daniel Ricciardo a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 09:51

Viděli jsme v Singapuru rozloučení Daniela Ricciarda s kariérou ve Formuli 1? Podle většiny názorů ano, přestože jsme od Red Bullu ještě neslyšeli oficiální stanovisko. Nechápeme, proč tým takto selhal po komunikační stránce a nakonec nechal svého pilota naprosto osamoceného. Danielovi však zůstal alespoň jeho dobrý kamarád Max Verstappen.

Byla to další z těch chvil, kdy si nejeden z nás řekl: „Za Didiho Mateschitze by se to nikdy nestalo!“ Ještě nevíme, jak se to vyvine, ale z dnešního pohledu to vypadá, že Red Bull chce vše oznámit až po Singapuru, čímž v podstatě zabránil osminásobnému vítězi závodů F1, aby se pořádně rozloučil.

Ricciardo zůstal v paddocku na okruhu Marina Bay osamocený, rozloučil se s týmem RB, z Red Bullu nepřišel nikdo, a před kamerami se těžko bránil slzám. Co by na to asi řekl Didi, který doprovázel Marka Webbera až do Le Mans a v roce 2018 jednal s Ricciardem osobně? Pravděpodobně by ho to nepotěšilo.

„Daniel je skvělý chlap,“ prohlásil Max Verstappen. „Podle mě dokázal, že je vynikající pilot. Je to můj dobrý kamarád a nikdy není příjemné, když se ocitnete v této pozici.“

I když ve Formuli 1 jste jen tak dobrý, jak dobrý byl váš poslední závod (a Ricciardo je toho dobrým příkladem), australský závodník přece dosáhl něčeho skvělého. Osm závodů nevyhraje ve Formuli 1 každý a už vůbec ne každý si získá takové sympatie publika. Přesně to svému kamarádovi připomněl i Max.

„Nemyslím si, že by se měl litovat. Někdy se věci nevyvinou podle našich představ, ale stále toho v životě dosáhl strašně moc, víc než si kdokoli dokáže vysnít. I kdyby to byl jeho poslední závod, stále se může ohlédnout zpět a vidět něco úžasného, co se na tomto světě podařilo jen několika lidem,“ vzkázal Verstappen.

„Je to skvělý chlap a mně je jedno, jestli si zaslouží místo ve Formuli 1, nebo ne. Spousta jezdců si zaslouží zde být, a někteří si to nezaslouží. Tak to ale v životě chodí a takový je sport,“ dodal Max.

Kariéra Daniela Ricciarda je poznamenána nejen úspěchy či neúspěchy, ale také rozhodnutími. Od odchodu z Red Bullu šla jeho kariéra jen z kopce, přestože finančně si velmi polepšil. V Renaultu, McLarenu ani RB však nebyl zvlášť úspěšný, což je vzhledem k letům v Red Bullu překvapující. „Je těžké se k tomu vyjádřit, protože nevidíte do konkurenčních týmů,“ konstatoval Verstappen.

„Z vnějšího pohledu lidé možná vždy očekávají víc nebo si přejí víc. Ve středu pole je život náročný a těžko se vám tam podaří šňůra úspěchů. Asi každý doufá v něco lepšího. Koneckonců, i já se chci zlepšit. Každý rok se chcete zlepšit jako jezdec, ale nakonec máte jeden lepší rok a po něm zase přijde horší,“ dodal Max.

Související zprávy

Diskuze