logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo zajel nejrychlejší kolo a Verstappenovi s Red Bullem dal poslední dárek

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 17:31

V neděli vše nasvědčovalo tomu, že Daniel Ricciardo se rozloučil s Formulí 1. Množství fanoušků mu poděkovalo i tím, že za něj hlasovali v anketě o jezdce dne. Pokud se však mezi nimi objevili i příznivci McLarenu, po posledním kole zřejmě chtěli svůj hlas zpátky. Australan totiž pomohl Maxi Verstappenovi a Red Bullu.

V letošní bitvě o jezdecký šampionát může být důležitý každý bod. I proto se Lando Norris pokusil zajet nejrychlejší kolo a odjíždět ze Singapuru ne s 52, ale s 51bodovým mankem. Nakonec mu to nebylo souzeno.

Jako první se ho o něj pokusil připravit Kevin Magnussen, kterému se to i na pár vteřin podařilo díky kolu na úrovni 1:34,754. Komisaři mu ho však smazali, protože ve druhé zatáčce překročil traťové limity. Později to už Haas nezkoušel.

Ve zcela posledním kole však měkké pneumatiky nasadil Daniel Ricciardo z juniorského týmu červených býků. Z pohledu výsledků to pro něj nemělo žádný význam; bod za nejrychlejší kolo totiž může získat jen pilot, který se umístí v první desítce. Jediné, čeho tím Australan dosáhl, je, že Norrisovi ho vymazal z jeho konta.

„Tvůj starý kámoš Daniel zajel nejrychlejší kolo,“ oznámil Maxi Verstappenovi jeho inženýr po skončení závodu. Lídr průběžného pořadí šampionátu vzápětí za to poděkoval.

Daniel Ricciardo po závodě vysvětloval, že z hlediska tempa na tom jeho tým nebyl dobře. V závěru závodu jezdil hluboko v poli poražených, a tak boxové zídce Racing Bulls skrsla myšlenka. „Začínali jsme na bodech, ale nebyli jsme dost rychlí. V posledních pár kolech Pierre (Hamlin, závodní inženýr, pozn. red.) řekl, že bychom se měli pokusit o nejrychlejší kolo. Řekl jsem si, a proč ne?“

Norrisův čas nakonec překonal o polovinu vteřiny a zároveň vyjádřil naději, že právě tento počin by mohl rozhodnout o titulu. „Nemyslím to proti Landovi, ale jedna moje část doufá, že Max to nakonec vyhraje o jeden bod, protože bych měl garantovaný velmi pěkný dárek pod stromeček!“ rozesmál se.

„Trochu jsme při tom pamatovali i na Red Bull, ale možná jsem se jen chtěl naposledy pustit do rychlého kola, pokud to už bude konec,“ připustil Australan, který se už v podstatě loučil a i před motorhomem stáje tomu vše nasvědčovalo.

Max Verstappen svému bývalému kolegovi poděkoval. „S Danielem máme dlouhou společnou historii. Vždy jsme měli dobrý vztah, přátelství a vzájemný respekt. Je to skvělý chlap a máme mezi sebou dobrou chemii. Nemusíte si před ním na nic hrát a dokážete s ním dobře vycházet. Určitě si ho budeme pamatovat jako velmi rychlého jezdce, to asi vědí všichni, ale také jako skvělého chlapa.“

Tato pomoc však není zcela bez kontroverze. Red Bull a Racing Bulls jsou spřízněné týmy, ale jako takové by si na trati neměly pomáhat. Je proto možné, že během blížící se podzimní přestávky se toto téma otevře a možná se změní i pravidla tak, aby pilot ze zadní části startovního pole neměl takovou možnost ovlivnit šampionát. Stačilo by zajistit, že se bod za nejrychlejší kolo bude vždy udělovat některému jezdci z TOP 10.

Související zprávy

Diskuze