logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo se po hororové kvalifikaci chce utopit: V neděli přiveďte Piqueta!

Daniel Ricciardo
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 21:49

Bude Singapur labutí písní Daniela Ricciarda? Australan měl rok a půl na to, aby svými výkony zaujal Red Bull a získal druhou šanci v hlavním týmu. Zdálo se, že v souboji s Júkim Cunodou má ideální příležitost, ale nedokázal ji využít. Po kvalifikaci v Singapuru se vytratil i jeho pověstný úsměv a optimismus.

Ricciardo ve čtvrtek čelil velmi nepříjemným otázkám a bylo zřejmé, že se v zákulisí něco děje. Po mix zóně ho doprovázel komunikační ředitel Red Bullu a zjevně mu nebylo umožněno spekulace smést ze stolu, čímž je vlastně ještě více přiživil.

Tím na sebe upoutal ještě větší pozornost a reportér televize Sky Ted Kravitz poznamenal, že Liam Lawson tráví téměř veškerý čas v jeho polovině garáže. Poznává lidi, se kterými bude brzy úzce spolupracovat? Nebo svou přítomností vyvíjel tlak na Ricciarda? Pokud je pravdou druhá možnost, můžeme říct: povedlo se!

Australský závodník v singapurské kvalifikaci naprosto vyhořel. Zatímco Júki Cunoda odstartuje do závodu ze sedmého místa, jeho týmový kolega bude až šestnáctý, takže po sobotě neměl náladu na svůj obvyklý široký úsměv. „Snažím se být optimista, ale dnes je velmi pesimistický den. Možná se půjdu utopit do své ledové vany a ráno mě tam najdete vznášet se ve vodě,“ povzdechl si Ricciardo po kvalifikaci.

Spekulace jsou opravdu intenzivní. Bude Liam Lawson v kokpitu RB už v Austinu? Nebo nastoupí až příští sezónu? Z dnešního pohledu to nevypadá, že by měl Ricciardo velkou šanci zachránit svou sedačku. Je to zvláštní, protože od pátku se pro RB rýsoval pozitivní víkend. Potvrdil to ovšem jen Cunoda.

„Auto jsme příliš nezměnili,“ nechápal Ricciardo propad rychlosti. „V pátek jsme na tom byli dobře a cítili jsme optimismus. Upřímně, i ve třetím tréninku na mediumkách to bylo dobré. Zdálo se, že jsme navázali na pátek, ale když jsem obul softy, zůstal jsem naprosto ztracený.“

„Monopost jsme před kvalifikací jen trochu doladili a myslel jsem si, že všechno bude v pořádku. Jak jsem ale řekl, na měkkých pneumatikách jsem se necítil komfortně. Je to k ničemu, protože v pátek jsme udělali pokrok a v kvalifikaci jsem neudělal žádnou velkou chybu. Nebyl to příjemný pocit, když jsem projel cílem a viděl ten čas,“ přiznal Ricciardo.

Po startu ze šestnáctého místa v Singapuru můžete čekat jen zázrak. Daniel však v této situaci potřebuje kvalitní výsledek více než kdy dřív. „Bylo by hezké, kdybych zanechal jednoznačné stanovisko, ale vypadnutí v Q1 je se všemi těmi sračkami kolem dost na nic. Upřímně, myslel jsem si, že dnes to bude dobrý den. Jak jsme mohli vypadnout už v Q1?“ ptá se nevěřícně Daniel.

Naděje na body se tak před nedělí scvrkly do čistě teoretické roviny. Sám Ricciardo vtipně poznamenal, že bude potřebovat spojence ve stylu Nelsona Piqueta mladšího, který v roce 2008 způsobil jednu z největších kontroverzí v dějinách Formule 1, když úmyslně havaroval a výrazně pomohl k vítězství Fernandu Alonsovi. „Doufejme, že nám pomůže dobře načasovaný výjezd safety caru. Přiveďte zpět Piqueta a udělejte to!“ poznamenal Ricciardo.

Související zprávy

Diskuze