logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris by uvítal pozici týmové jedničky: Stále věřím v titul, ale utíká nám čas

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2024

Lando Norris byl po skončení Velké ceny Itálie opět pokorný a poslušný, ale také poněkud sklíčený. Angličan před víkendem v Monze přiznal, že se neumí zbavit nervozity a trpí úzkostmi. I když už udělal víc než dost, aby si mohl nárokovat pozici plnohodnotné jedničky před náročným závěrem sezóny, jeho tým se zdráhá vyslovit mu plnou podporu.

Norris o ni však žádá velmi nesměle. Jeho protesty či snahy vyslat týmu nějakou zprávu prostřednictvím médií jsou poměrně chabé. Podívejme se například na to, co po Velké ceně Itálie vyslovil Max Verstappen: „V tuto chvíli to v obou šampionátech nevypadá moc reálně. Říkám to často. Nyní je na týmu, aby přišel se spoustou změn, které uděláme na autě, protože během šesti až osmi měsíců se z velmi dominantního auta stalo auto, které je neovladatelné.“

To je velmi jasná zpráva, která nesměřuje veřejnosti, ale jeho vlastnímu týmu. Je to jako vyhlášení stavu nejvyšší bojové pohotovosti. Verstappen věděl, co dělá a proč to dělá. Lando Norris se naproti tomu po tvrdém útoku Oscara Piastriho a ztrátě dalších důležitých bodů zmohl jen na nevýrazné protesty.

„V neděli sotva něco sním a kvůli té nervozitě a tlaku mám problém i něco vypít,“ přiznal Norris před víkendem v Monze. Pro svůj tým toho od roku 2019 obětoval nemálo. Samozřejmě, i McLaren toho udělal nemálo pro Landa, ale někdy to vypadá, že vlastní tým z něj činí outsidera, podobně jako veřejnost, a bojí se zakročit. Vzhledem k jeho 44bodovému náskoku na Oscara Piastriho přitom udělal více než dost, aby si vysloužil status týmové jedničky.

Norris dostal po skončení italského závodu otázku, zda by bylo správné, kdyby dostal plnou podporu McLarenu v boji o titul. „Byl bych rád, ale o tom nerozhoduji já,“ odpověděl Lando. „Je to těžké a jako jezdec něco takového nechcete. Nechcete, aby se věci takto odvíjely.“

„Na druhou stranu, i když nechci říct, že nám dochází čas, ale pomalu nám utíká. Stále věřím, že to můžeme dokázat. Máme skvělé tempo a myslím si, že jsme měli nejrychlejší auto – pokud ne, moc nám k tomu nechybělo. Nevím. Já o tom nerozhoduji a je to na týmu,“ zopakoval Norris.

„Stále si myslím, že dobře spolupracujeme. Pomáháme jeden druhému a během sezóny se to mnohokrát ukázalo. Jsme nejlépe pracující tým na roštu. Když ale bojujete o titul, chcete každou maličkost a já do toho dávám maximum. Nejjednodušší by bylo, kdybych vyhrál závod, ale to se mi nepodařilo kvůli pár hloupostem,“ dodal Lando.

Tuto otázku položil Norrisovi novinář Phil Duncan, který chtěl odpověď i od Piastriho. Když se však na něj se žádostí o odpověď na otázku obrátil Tom Clarkson (moderátor oficiálních tiskových konferencí FIA), australský závodník jen odmítavě zakroutil hlavou.

Norris přitom v předchozí části tiskové konference ocenil také pomoc od týmového kolegy. „Pomáhá mi, ale nejsem tu proto, abych prosil někoho, ať mě pustí dopředu. Jsem tady, abych závodil. Oscar odjel lepší závod než já. Já jsem skončil třetí a toto umístění jsem si zasloužil,“ konstatoval Angličan.

Související zprávy

Diskuze