logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko: Prioritou je Maxův čtvrtý titul

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

McLaren v této sezóně vyvinul nesmírně rychlý a všestranný monopost. Zatímco ostatní týmy trpí výkyvy formy v závislosti na typu okruhu, stáj z Wokingu je silná všude, ačkoli nevyhrává pokaždé. Navzdory množství ztracených bodů je McLaren v současnosti ve skvělé pozici pro zisk titulu v Poháru konstruktérů. Ten je však méně prestižní než jezdecký šampionát a Helmut Marko dal jasně najevo, kde leží priority jeho týmu.

Loni nebyly výkony Sergia Péreze takovým problémem pro Red Bull, který vyhrál téměř vše, co šlo. Letos jsou však problémem a když se k trápení mexického závodníka přidaly komplikace s monopostem, stáj z Milton Keynes čelí nejen přímé hrozbě ztráty primátu v Poháru konstruktérů, ale může spadnout až za Ferrari na třetí místo.

„Vítězství Ferrari i sportovní chování McLarenu nám pomohly. Navzdory našim nedostatečným výkonům má Max v šampionátu stále náskok 62 bodů. Pokud však budeme pokračovat tímto způsobem, může se velmi rychle zmenšit,“ řekl Helmut Marko v rozhovoru pro rakouský OE24. „Pokud mu nenabídneme zvládnutelné auto a přidáme ještě několik podobných výkonů jako v Monze, může se stát cokoliv.“

Jak ale odpoví Red Bull na tento nelichotivý vývoj? „Liam Lawson testuje pro Pirelli v Monze a naši lidé zároveň analyzují, kde potřebujeme provést změny. Musíme najít bod, kde jsme v průběhu vývoje udělali chybu,“ zopakoval Marko už po několikáté v posledních týdnech.

„Dospěli jsme už k několika závěrům a nyní musíme rychle provést příslušné technické změny, abychom autu vrátili vyvážení. Nadcházející dva závody na městských tratích v Baku a Singapuru mají v tomto ohledu minimální význam. Až Austin ukáže, jestli to dokážeme zvrátit,“ konstatoval Marko.

Red Bull mezitím ztrácí půdu pod nohama v Poháru konstruktérů. Jak uvedl Helmut, čtvrtý titul Maxe Verstappena zatím není ve velkém ohrožení, ale to se může rychle změnit. Naopak, konstruktérský titul se zdá být v tuto chvíli ztracený. Marko však zdůraznil, že pro Red Bull to není prioritou. „Checo není špatný, jen je pomalejší. Prioritou je samozřejmě Maxův čtvrtý jezdecký titul,“ prohlásil Helmut.

Dostal také otázku, jaký vliv mohou mít na výkony týmu velké personální změny, kterými tým prošel v této sezóně. Na rozdíl od Christiana Hornera, který rozhodně odmítá jakýkoliv vliv těchto změn, Marko jejich dopad připouští, ale podle něj nemají nic společného se současnými problémy monopostu RB20.

„Je jasné, že nám to nepomohlo, ale nemá to přímou souvislost s našimi technickými problémy. Pokud někteří zaměstnanci chtějí změnu, chtějí přijmout nové výzvy a hledat nové příležitosti, tak to udělají,“ konstatoval Marko.

Související zprávy

Diskuze