logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes plánoval podle Hamiltona jednu zastávku: McLaren na to příliš tlačil

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

Mercedes, a zejména ten Lewise Hamiltona, byl v Monze téměř neviditelný. George Russell se vytratil z obrazu hned po nevydařeném prvním kole. Sedminásobný mistr světa přijel do Itálie plný očekávání, protože už za rok sem přijde v červeném. V neděli si ho však málokdo všímal, protože současní hrdinové Ferrari bojovali na čele s McLarenem.

Mercedes měl v červenci neuvěřitelnou formu. Tento tým úspěšně bojoval o vítězství a hned několik jich také získal. Po návratu z dovolených však přišel propad. Po velmi nevýrazném výkonu v Zandvoortu se Mercedes nedostal do boje ani v Monze. Lewisovi Hamiltonovi tak po závodě nezbylo nic jiného než stroze konstatovat, že dvěma nejlepším týmům nedokázal konkurovat.

„Myslím, že jediným pozitivem je spolehlivost, ale tu mají všichni,“ řekl s drobným úsměvem Hamilton pro televizi Sky. „Ve výsledku jsme podle mě neměli závodní tempo. Vlastně ani nevím, proč se to stalo. Myslím si, že i kdybych startoval výše, Ferrari by mě stejně dohnali a skončilo přede mnou. Zkrátka měli lepší tempo než my.“

„Ferrari však přivezlo tento víkend vylepšení, my ne. Tak to v současnosti chodí. Doufejme, že přijde závod, kde nasadíme upgrade my a budeme silnější. Je to těsné a, bohužel, dnes jsme neměli tempo. Trpěli jsme větší degradací a i kdybych šel na jednu zastávku, výsledek by byl stejný,“ řekl Hamilton.

Výsledky a průběh italského závodu byly matoucí z mnoha úhlů pohledu. Ferrari zdolalo Mercedes a Red Bull s náskokem zastávky v boxech, McLaren váhal při řízení závodu i strategickém rozhodování. Tento tým působil dojmem, že mu chyběl zkušený lídr a kdoví, jak by to skončilo, kdyby měl v kokpitu Lewise Hamiltona či Maxe Verstappena.

„Při pohledu na závod si myslím, že McLaren měl tempo, ale příliš na to tlačil,“ prohlásil sedminásobný mistr světa. „Odjeli obrovské množství rychlých kol na začátku a zničili své pneumatiky. Předpokládám, že to měli od startu naplánované na dvě zastávky a proto na to tak tvrdě tlačili.“

„Kdyby zpomalili a prodloužili svůj stint, určitě by to zvládli na jednu zastávku. Dostával jsem informace o jejich rychlosti a časech na kolo a takové tempo pneumatiky nemohly vydržet. Charles dnes odvedl fantastickou práci. My jsme dnes chtěli jít na jednu zastávku, ale když jsem se snažil udržet Carlose, odcházely mi gumy,“ řekl Hamilton.

„Rozhodně jsme to nečekali, ale jak jsem řekl, oni tento víkend nasadili vylepšený balíček. Bylo tedy nevyhnutelné, že ve srovnání s námi budou rychlí,“ dodal Lewis.

Související zprávy

Diskuze