logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Wolffa se Vowles mohl krotit: Pokud Mickovi nedáte šanci, alespoň ho nekomentujte

James Vowles a Toto Wolff
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

James Vowles přicestoval do Monzy velmi upřímně naladěn. Otevřeně mluvil o nedostatečných výkonech Logana Sargeanta i o důvodech, proč si nevybral Micka Schumachera. Všechno to byly závěry, které si dokáže vyvodit každý fanoušek. Nepatřilo by se však, aby se šéf týmu vyjádřil o něco diplomatičtěji? Podle Tota Wolffa ano.

Nebyl to Liam Lawson ani Mick Schumacher, ale překvapivě Franco Colapinto, kdo nahradil Logana Sargeanta. Junior Williamsu, který má za sebou dobrou, ale ne ohromující, juniorskou kariéru, posbíral přesně čtyřicet bodů (ani o jeden víc) na zisk superlicence. Chybělo tedy velmi málo a v Monze by nemohl nahradit Sargeanta. Navzdory všemu se však James Vowles rozhodl, že dá šanci právě jemu. Popravdě, po brilantním podpisu Carlose Sainze si může dovolit určité riziko.

„Před námi bylo rozhodnutí: Investujeme do budoucnosti, nebo investujeme do někoho jiného? Myslím si, že oba spadají do kategorie dobrých, ale ne výjimečných jezdců,“ řekl v pátek v Monze James Vowles, čímž si nezískal spoustu přátel, ale nejeden fanoušek ho určitě ocenil za upřímnost.

Dá se však pochopit, proč se tato slova nesetkala s velkým porozuměním bosse Mercedesu Tota Wolffa. Vowles ve skutečnosti řekl, že rezervní jezdec Mercedesu, kterému se jeho šéf snaží najít příležitost pro druhou šanci v F1, není dost dobrý. Tím výrazně snížil jeho tržní hodnotu, což se byznysmenovi Totova kalibru určitě nelíbilo a před mikrofony médií to dal najevo.

„Jamese znám dlouhá léta,“ začal Wolff v rozhovoru pro televizi Sky. „Někdy říká věci až příliš na rovinu. Takové stanovisko si však mohl odpustit.“

„Mick vyhrál všechno, co lze vyhrát, od Formule 4, přes Formuli 3 až po Formuli 2. Později pracoval v prostředí pod vedením Günthera Steinera, který je brutálně tvrdý. Přesně to možná nepotřeboval při svém vývoji. Proto si zaslouží další šanci. Pokud mu ji nedáte, měli byste se zdržet komentáře. Měli byste všechny nechat žít. To je můj názor,“ prohlásil Wolff.

Vowlesovi je však třeba uznat, že přijal rozhodnutí sám za sebe. Vzhledem k jeho vazbám na Mercedes i na Wolffa jsme si mysleli, že potěší svého dodavatele i bývalého šéfa. James se však zachoval jako šéf Williamsu, ne jako zákazník Mercedesu, a do auta posadil jezdce z vlastní akademie.

„Každý tým se rozhoduje sám za sebe a ve svém nejlepším zájmu. Stejně tak se musí rozhodnout, jak chce mluvit o jezdcích v médiích. Každý to musí dělat způsobem, jaký považuje za nejlepší,“ vzkázal Wolff.

Související zprávy

Diskuze