logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri udělal mnoho menších chyb, diskuse o týmové režii přijde v neděli ráno

Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2024

McLaren má dobrou šanci zcela uzavřít ztrátu na Red Bull v Poháru konstruktérů a Lando Norris má skvělou příležitost k dalšímu snížení ztráty na Maxe Verstappena. Kdyby nedělní závod skončil jako sobotní kvalifikace, oba týmy by dělily jen tři body a Lando by získal na Maxe skvělých devatenáct bodů. Na to však McLaren musí odvést špičkovou týmovou práci.

McLaren má v neděli všechno ve vlastních rukou. Více se k tomu nedá říct. Lando Norris stojí na pole position a po svém boku má týmového kolegu Oscara Piastriho. Australský závodník opět útočil na nejvyšší mety, ale opět se musel sklonit před Norrisem. Jak však po skončení kvalifikace sám řekl, druhé místo mu nemusí vadit, jelikož v Monze se lze dostat dopředu v nájezdu do první zatáčky.

„Auto bylo velmi silné,“ řekl Piastri po kvalifikaci. „Měl jsem solidní první kolo v Q3, ale druhý pokus nebyl tak dobrý. Podobně to platí i o průjezdu první zatáčkou, který poněkud udal tón zbytku mého kola. Na výjezdu se mi dost přetočily zadní pneumatiky a potřeboval bych své kolo trochu doladit na některých místech.“

„Auto však podalo dobrý výkon. Po trénincích jsme takový výsledek určitě neměli garantovaný. Měli jsme pocit, že můžeme skončit i někde na sedmém a osmém místě. První řada je tak velmi dobrý výsledek pro tým,“ dodal Piastri.

Ten na tiskové konferenci mluvil o nedělním závodě jako o otevřené záležitosti. Je však otázkou, zda by mu mělo patřit vítězství, kdyby tím připravil Landa Norrise o další body. „Start s dlouhým nájezdem do první zatáčky je vždy dobrá příležitost. Samozřejmě musíme odvést lepší práci než minulý týden, pokud nechceme další nezdařený start, který by v tomto případě znamenal vytvoření silniční zátarasy,“ řekl Piastri položitým tónem.

„Po startu přijdou další příležitosti. Strategie je stále trochu otázkou. Nikdo neodjel na jedné sadě pneumatik více než deset kol, takže to bude zajímavé nejen v prvním kole,“ dodal australský mladík.

Namístě je však otázka, zda by se piloti McLarenu měli pouštět do otevřeného boje. Lando Norris ztratil v Maďarsku sedm bodů, když vrátil první místo Piastrimu. Dalších sedm bodů má cenu zlata a Angličan je bude potřebovat. Tuto otázku však před startem italského závodu oba piloti dokonale zahráli do outu.

„To si necháme na týmovou poradu v neděli ráno. Už jsme o tom diskutovali, ale v tuto chvíli platí, že můžeme svobodně závodit,“ řekl Lando Norris, na což vzápětí reagoval i Piastri: „Už jsme o tom trochu diskutovali a určitě o tom budeme diskutovat i v neděli. V tuto chvíli k tomu nemám co dodat.“

Související zprávy

Diskuze