logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen působí bezradně, chování auta nerozumí

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 8. 2024

Když Helmut Marko před startem kvalifikace tipoval Maxi Verstappenovi, že skončí někde mezi prvním a sedmým místem, zřejmě nečekal, že se Nizozemec ocitne na úplně spodní hranici této předpovědi. Kvalifikace v Itálii dopadla pro Red Bull katastrofálně, což bylo vidět na Verstappenovi i v mediální zóně. V táboře červených býků marně hledají odpovědi.

Po druhé části kvalifikace se zdálo, že Red Bull to přece jen dokázal otočit. Max Verstappen na použitých pneumatikách obsadil druhé místo se ztrátou pouhých 21 tisícin na Lewise Hamiltona a zajel slušný čas 1:19,662. Potom však přišel rozstřel o pole position.

Verstappen měl na něj připravené dvě nové měkké sady pneumatik, ale ani na jedné z nich nedokázal překonat hranici 1:20,0. Ve vysílačce po prvním výjezdu hlásil, že na čerstvých gumách zcela ztratil přilnavost.

Red Bull se bude muset zamyslet nad dvěma věcmi: Jak je možné, že monopost byl rychlejší na opotřebovaných pneumatikách, ale také nad svou skutečnou rychlostí. Verstappen sice v Q2 zajel o tři desetiny rychlejší kolo, ale ani to by ho neposunulo z konečného sedmého místa výše.

„Těžko se s tímto autem jezdí a hledá dobrý balanc,“ pustil se do vysvětlování svých problémů Max Verstappen. „Máte nějaký problém, snažíte se ho vyřešit a najednou máte další problém. Řekněme to tak, že ovladatelnost auta není moc dobrá.“

„Myslel jsem si, že druhá část kvalifikace nebyla tak špatná, ale ve třetí části jsem měl zase ze všeho pocit na nic. Na obou sadách jsem měl výraznou nedotáčivost, kterou si neumím vysvětlit, ale ztrácel jsem kvůli tomu hodně času na kolo. V zatáčkách na to nemůžete tlačit, musíte to nějak obejít, ale to nefunguje. Z nějakého důvodu se s tím trápíme, čemu v tuto chvíli nerozumím,“ přiznal bezradný Nizozemec.

Red Bully byly rychlejší na použitých pneumatikách, což by jim mohlo dát naději, že v závodě to bude lepší. Verstappen to ovšem nevidí růžově. Když se ho reportérka zeptala na nedělní vyhlídky, v jeho výrazu tváře byste nenašli ani špetku nadšení.

„Víte, dlouhé jízdy, které jsem absolvoval, nevypadaly moc slibně,“ zhodnotil Verstappen. „Naše auto zkrátka není dobře vyvážené. Když nemáte dobrý balanc, auto je nešetrné k pneumatikám a všechno je v závodě ještě náročnější. Myslím si, že se to stane i zítra.“

Zdá se, že v Red Bullu se nezačínají bát jen o konstruktérský, ale také o jezdecký šampionát. Jak to vidí obhájce titulu? „No, posledních pár závodů nebylo zrovna skvělých… Musíme se to pokusit zvrátit a být konkurenceschopnější.“

Na závěr prozraďme, že kvalifikační výsledek Red Bullu nevěstí nic dobrého. Kdyby závod skončil ve stejném pořadí jako kvalifikace, McLaren by se už zítra dostal do čela konstruktérského šampionátu o tři mistrovské body. Papájoví by jich měli na kontě 447, Red Bull jen 444.

Související zprávy

Diskuze