logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Gaslyho si Cunoda myslí, že si zaslouží víc: Já bych ho posadil do Red Bullu

Júki Cunoda a Pierre Gasly
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Výkony Júkiho Cunody patří k velmi příjemným překvapením této sezóny. Dlouho to vypadalo, že japonský závodník si nezaslouží místo v F1 a že za vše vděčí Hondě, ale v letošním ročníku si získal velký respekt. Jeho bývalý týmový kolega a dobrý přítel Pierre Gasly si myslí, že by si zasloužil také sedačku v Red Bullu.

Francouzský závodník to zažil na vlastní kůži. První šanci v Red Bullu dostal velmi rychle, ale nedokázal se prosadit. Po návratu do Toro Rosso (později AlphaTauri) se však vrátil do skvělé formy a toužil po druhé šanci v hlavním týmu.

S Red Bullem tehdy veřejně koketoval a otevřeně do médií prohlásil, že si zaslouží místo, které tehdy patřilo Alexi Albonovi. Cunoda v této sezóně udělal něco velmi podobného, ale stejně jako před lety Gasly, i v tomto případě si Red Bull místo něj vybral raději Sergia Péreze.

„Vždycky říkám, že Júki je velmi rychlý,“ řekl Gasly, kterého cituje Motorsport.com. „Viděl jsem to na vlastní oči. Dokázal to v posledních letech a bude to dokazovat i nadále.“

„Mluvil jsem s ním o tom a vím, že chce víc. Cítí, že si zaslouží víc. Sám jsem byl v minulosti v podobné pozici. Proto jsem mu řekl, ať pokračuje v tom, co dělá. Pokud bude konkurenceschopný, dříve či později dostane dobré místo,“ slibuje svému starému příteli Gasly.

„Není v lehké pozici. Osobně bych byl rád, kdyby dostal šanci v Red Bullu, ale já nejsem Helmut Marko,“ dodal Gasly.

Přidal se i Daniel Ricciardo, který by dnes už možná byl pilotem Red Bullu, kdyby podával výkony na úrovni Cunody. Málokdo očekával, že japonský mladík bude pro zkušeného Australana takovou překážkou. Situace v týmu RB však nakonec dokonale zahrála do karet Pérezovi, který si i díky tomu udržel sedačku.

„Myslím si, že Júki v posledních letech velmi vyrostl a ukazuje skvělé schopnosti a rychlost. Řekl bych, že dnes je také konzistentnější,“ míní Ricciardo. „Nevíte však, co se stane, když postoupí na další úroveň. Když se podíváte na Monzu v roce 2021, já jsem vyhrál, Lando skončil druhý. Následující víkend stál na pole position a vedl závod. V ten den však zkušenosti a klid přinesly vítězství Lewisu Hamiltonovi a Lando prohrál. Možná to v té chvíli bylo na Landa až moc.“

„Chci tím říct, že dokud se nedostanete do té pozice, tak zkrátka nevíte, jestli to dokážete. Všichni jsme rychlí, ale jde o to, kdo se dokáže rozhodovat a zůstat nejklidnější. Júki na to časem odpoví. Já za něj určitě neříkám ‚ne‘. Podle mě na to má, ale je to na něm,“ dodal australský závodník.

Související zprávy

Diskuze