logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo: Pokud na to nebudu mít, tak sám odejdu

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2024

Když Dietrich Mateschitz koupil Minardi a proměnil ho v Toro Rosso, měl v úmyslu vytvořit tým, který by sloužil jako přípravka pro piloty, kteří by následně, pokud se osvědčí, mohli přestoupit do Red Bullu. To se však v posledních letech změnilo, a dnes najdeme v kokpitech stáje dva jezdce, z nichž jeden je 35letý „junior“ a druhý nemá šanci na přestup do hlavního týmu.

Toro Rosso kdysi patřilo k nejsympatičtějším týmům na roštu. Minardi, jako odvážnému outsiderovi, fandil každý a tento duch se přenesl i na sesterský tým Red Bullu. Měl atraktivní název, krásné lakování a v kokpitech odhodlané mladíky, kteří se pokoušeli získat respekt.

Dnes už většina z toho neplatí, z týmu se stal pojízdný billboard s názvem „Visa Cash App RB“, už ho nevede plnokrevný a nekompromisní závodník Franz Tost a už neslouží ani jako přípravka pro mladé jezdce. Júki Cunoda je v týmu jako maják Hondy a Daniel Ricciardo si užívá přízně vedení Red Bullu, a tak navzdory nelichotivým výsledkům nadále živí naději na další kariéru ve Formuli 1.

Do letní přestávky jsme vstupovali s otázkou, jaký bude další osud australského závodníka. Ten zůstane v týmu VCARB minimálně do konce této sezóny a jeho další osud zůstává nejistý. On sám říká, že pokud bude zabírat místo lepším jezdcům, sám jim uvolní místo. „Podívejte, já sám vím, jaké to je být hladovým mladíkem, který chce příležitost v tomto sportu,“ řekl médiím Daniel Ricciardo.

„Zažil jsem to na vlastní kůži a nepřipadá mi to ani tak dávno. Respektuji to. Když přijde den, kdy budu držet sedačku, kterou si ve skutečnosti nezasloužím, nebudu s sebou spokojený a nebudu chtít pokračovat. Nechci bránit někomu v jeho příležitosti. Zároveň si ale nemyslím, že se to už stalo. Až k tomu dojde, pravděpodobně o tom otevřeně promluvím,“ pokračoval Ricciardo.

Kdysi patřil k nejžádanějším mužům na roštu. Renault i McLaren mu zaplatili obrovské peníze a on zklamal oba týmy – Renault předčasným odchodem a McLaren svými výkony. Prohrává i souboj s Júkim Cunodou v týmu RB, ale Daniel zatím nemá pocit, že jeho čas se naplnil. „I takhle před rokem jsem měl pocit, že tohle je moje poslední šance. Dám do toho všechno a junioři dostanou svou šanci, až přijde jejich čas. Nejsem však připraven odejít,“ prohlásil Ricciardo.

Pokud Daniel neuspěje ani v RB, těžko může doufat, že dostane další šanci. Australský závodník je dnes už jen stínem své předchozí slávy. „Pokud budou mé výsledky zatraceně špatné, ať se stane, co se má stát. Osobně se však ještě necítím připraven k odchodu,“ řekl rodák z Perthu.

„Myslím si, že jsem k sobě dostatečně upřímný a necítil bych se dobře v sedačce, kdyby mi na tom nezáleželo. Mladíci dostanou svou šanci, ale ne hned,“ dodal Ricciardo.

Související zprávy

Diskuze