logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo nesplnil kritéria pro jezdce Red Bullu, přiznal Marko

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Red Bull jen dočasně zahnal spekulace o jezdecké sestavě ve svých týmech. Setrvání Sergia Péreze a Daniela Ricciarda se totiž týká „jen“ zbytku letošního ročníku, nikoli příští sezóny. Plynule se tak můžeme přenést do nového roku a začít spekulovat o příští jezdecké sestavě v týmech Red Bull a VCARB. Nově k nim přispěl i Helmut Marko.

Vedení stáje má k dispozici dva velmi dobré mladíky bez sedaček na sezónu 2025. O Liamu Lawsonovi se spekuluje prakticky od doby, kdy loni zaujal jako náhradník za zraněného Daniela Ricciarda. Novozélanďan stále čeká a do Formule 1 se snaží dostat i aktuální lídr Formule 2 Isack Hadjar, kterého Helmut Marko před pár lety přirovnal k Alainu Prostovi.

Účelem týmu VCARB vždy byla výchova mladých jezdců pro Red Bull. Za tímto účelem kupoval Dietrich Mateschitz tým Minardi, ale v poslední době to nějak přestalo platit. Změní se to v roce 2025? Pokud ano, tak na to doplatí Daniel Ricciardo. „Akcionáři jasně prohlásili, že Racing Bulls je juniorský tým a touto cestou se budeme ubírat v budoucnosti,“ řekl Marko.

Budoucnost Júkiho Cunody je potvrzena a v roce 2025 ho uvidíme v týmu VCARB, osudy Sergia Péreze a Daniela Ricciarda zůstávají otázkou. Poradce Red Bullu slíbil, že Lawson pozná svůj osud v září a o druhé sedačce ve stáji z Faenzy se zřejmě rozhoduje právě mezi nimi.

„Daniela jsme posadili do auta a pokud by byl výrazně rychlejší než Júki, měli jsme myšlenku ho přivést zpět do Red Bull Racing,“ přiznal Marko, kterého cituje ESPN. „I on však zažíval výkyvy formy. To znamená, že zatím nenaplnil kritéria potřebná pro jezdce Red Bullu.“

Lawson už nebude čekat dlouho a od definitivního rozhodnutí ho dělí jen týdny. Marko slíbil, že v září se rozhodne. „Jsou to těžké časy pro někoho jako Liam, zvláště když naskočil do auta za nesmírně náročných okolností a počínal si velmi dobře. Máme o něm velmi vysoké mínění a dostane šanci. Musí si jen počkat. V září bude mít odpověď,“ zopakoval Marko.

Související zprávy

Diskuze