logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull si zarezervoval Imolu. Chystá se rozstřel mezi Ricciardem a Lawsonem?

Liam Lawson a Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2024

Osm velkých cen, 28 mistrovských bodů. Bilance Sergia Péreze z posledních týdnů nevypadá vůbec dobře. Už dnes se v Milton Keynes má sejít vedení Red Bullu a rozhodnout, co dál. Podle výsledků tohoto mítinku mu ještě mohou posloužit také letošní jízdy Daniela Ricciarda a Liama ​​Lawsona. Tým si totiž na dva dny rezervoval okruh v Imole.

Sergio Pérez dostal v Belgii šanci ukázat, že je platný hráč týmu. V kvalifikaci si vybojoval třetí místo a spokojeně odkazoval, že přece za pár velkých cen nezapomněl jezdit. V neděli tomu tak však nevypadalo, a to zejména v posledním stintu, ve kterém byl pomalejší i než George Russell na starých hardech.

Christian Horner se navíc v neděli setkal s Danielem Ricciardem přímo v padoku, čímž ještě podpořil spekulace, že je již víceméně rozhodnuto. Netřeba však předbíhat; dvoudenní testy naznačují, že Red Bull si v případě vyhození Sergia Péreze bude moci přímo porovnat Liama ​​Lawsona s Danielem Ricciardem.

Podle zahraničních zdrojů se má zmíněná dvojice posadit do monopostu AlphaTauri AT03 ze sezóny 2022, ve kterém je povoleno testovat dosyta. Časy obou jezdců budou pečlivě sledovány.

V Imole bude i Júki Cunoda a pilot F2 Ajumu Iwasa, ale dvojice japonských závodníků nemá být ve hře o sedačku Red Bullu. Cunoda absolvuje „jen“ 100 kilometrů v rámci filmovacího dne v letošním monopostu VCARB01, přičemž dalších 100 kilometrů odjede Ricciardo.

Zdroje blízké týmu říkají, že Helmut Marko jako „otec“ jezdecké akademie Red Bullu se spíše přiklání k Liamovi Lawsonovi, zatímco Christian Horner by v týmu raději přivítal zkušenějšího Daniela Ricciarda. Otázka však je, zda někdo z této dvojice dokáže podávat lepší výkony než Sergio Pérez.

Jako pracovní pohovor

Daniel Ricciardo si uvědomuje, že pro něj letní přestávka ještě nezačíná. Letošní testy označil za „pracovní pohovor“. „V 35 letech mě čeká pohovor! Celou dobu jsme měli naplánovaný filmovací den, takže můžu odjet pár kol. Uvidíme, jestli to bude mít i nějakou váhu.“

To bude záviset na pondělním rozhodnutí. „Pokaždé, když naskočím do kokpitu, se v něm snažím předat všechno. Ještě se tedy nepřepínám do dovolenkového režimu.“

Myslí si, že letošní týdenní jízdy by mu mohly zajistit sedačku v Red Bullu? „Já upřímně nevím, protože když jsem loni jezdil v Silverstonu v monopostu Red Bullu, tak to všechno bylo reálné,“ říkal o své rychlosti, která Christiana Hornera přinutila zvednout telefon a říct Helmutovi Markovi o úžasném tempu australského jezdce. O hodinu později zase volal Hornerovi Marko, aby mu oznámil, že vyhodil Nycka de Vriese.

„Jezdil jsem v současném autě a věděl jsem, že pokud předvedu něco výjimečného, ​​tak by ten povolávací rozkaz mohl přijít. Opravdu jsem cítil, že je to skutečné. To je asi nejlepší způsob, jak na to umím odpovědět. Neřeknu, že [teď] to tak není, ale tehdy jsem si byl toho jasně vědom, že by z toho mohlo vzniknout něco reálného. Teď si tím možná nejsem až tak jistý,“ zafilozofoval si Ricciardo.

Brzy to však zřejmě bude za námi a téma budoucnosti Sergia Péreze pohřbíme bez ohledu na to, jak se Red Bull rozhodne. Ricciardo soucítí s Pérezem, že ho novináři neustále trápí těmito otázkami. „Chápu, že to umí být únavné, ale také jsem to zažil.“

Související zprávy

Diskuze