logo F1zpravy.czF1online.sk

Stella nechápe, proč se z jedné díry v brzdách stalo téma pro celý paddock

Andrea Stella
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2024

Se stále vyrovnanějšími souboji na trati se nám zintenzivňuje i dění v zákulisí. Z paddocku vychází stále více a více spekulací o různém ukazování prstem na flexibilní křídla a nově prý také na díru v brzdových bubnech McLarenu. Několik zdrojů naznačuje, že FIA v tomto případě zasáhla na popud Red Bullu.

Informaci přinesl ve svém rozsáhlém článku Auto Motor und Sport, podle kterého našel McLaren nějaký chytrý způsob, jak zlepšit degradaci pneumatik prostřednictvím pozměněného chlazení brzd. Tato novátorská metoda se však nesetkala s velkým pochopením soupeřů a údajně ani FIA, proto musel McLaren podezřelou díru zakrýt. To ale má podle šéfa stáje jednoduchý důvod.

„Celé je to ve skutečnosti velmi jednoduché,“ prohlásil Stella. „Díra je vstup pro senzor. Dostali jsme od FIA vysvětlení, že ta díra není povolena, a tak jsme ji zkrátka přelepili páskou. Je to velmi jednoduché, ale z nějakého důvodu to přerostlo do tématu pro celý padok.“

McLaren to v poslední době nemá vůbec jednoduché. Tým se učí, jak bojovat v čele, jak se vyhýbat chybám v těžkých bojích o vítězství a v posledním období, s dávkou černého humoru řečeno, i jak přežít ve vlastním motorhome. Ve Španělsku zachvátily domov týmu na okruhu plameny a v Maďarsku mu prudká bouře poškodila střechu, takže se kromě práce na trati musí zabývat i dalšími starostmi.

„V první řadě je to rušivé pro všechny, kteří motorhome staví a udržují. Chci poděkovat všem za jejich tvrdou práci, za kterou často nedostanou uznání. Jen díky nim si můžeme užít náš víkend,“ poděkoval Stella.

„Zda to ruší i nás? Nuže, museli jsme přemístit naše hosty, ale doufám, že i to byl pro ně pozitivní zážitek. Tým se musí stravovat v kancelářích a garáži, ale jsme na to připraveni. Všechno je v pořádku. Je jen škoda, že musíme neustále pracovat na našem pohostinském zařízení. Nejdůležitější je, že v tomto případě to nezasáhlo kuchyni. Stále máme dobré jídlo, jen ho musíme jíst v garáži,“ řekl s úsměvem Stella.

Související zprávy

Diskuze