logo F1zpravy.czF1online.sk

O Ricciardově osudu se rozhodne během letní přestávky, říká Bayer

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2024

Helmut Marko nám tento týden zamíchal přestupovými kartami. Poradce Red Bullu dal poměrně jasně najevo, že Liam Lawson má reálnou šanci na sedačku v sesterském týmu, kde by nahradil Daniela Ricciarda. Nevíme, co přesně tím Marko sleduje, ale generální ředitel stáje Peter Bayer řekl, že ortel nad osudem australského závodníka se blíží.

Nezapomínejme, že to byl právě Marko, kdo před Velkou cenou Kanady vyzradil další osud Júkiho Cunody ještě před oficiálním potvrzením. Rakušan tehdy v jednom z rozhovorů řekl, že japonský závodník zůstane ve svém současném týmu i další rok. Před rakouským víkendem dal zase zcela jasně najevo, jaký by mohl být osud druhé sedačky.

„Akcionáři nám připomněli, že je to juniorský tým a my musíme podle toho postupovat. Účelem toho bylo, že na základě jeho výjimečných výkonů se o něm bude uvažovat pro Red Bull Racing. Tato sedačka nyní patří Sergiu Pérezovi, takže tento plán už neplatí. Brzy tam budeme muset posadit mladého jezdce,“ prohlásil Marko pro rakouská média, přičemž potvrdil, že volba by v takovém případě padla na Liama Lawsona.

Co to vlastně znamená? Je Ricciardův osud zpečetěn? Inu, podle mediálních spekulací bojuje Marko za Lawsona a snaží se vykopnout Ricciarda. Ten však má cenného spojence v osobě Christiana Hornera, který momentálně táhne v mocenském boji za delší konec provazu.

Jde o snahu poradce Red Bullu, jak vyvinout ještě větší tlak na australského závodníka, zhoršit jeho výkony a definitivně dosáhnout svého? Marko hraje na veřejnosti různé hry, ale faktem zůstává, že Cunodův osud znal a vyzradil. Zná i ten Ricciardův? Inu, příležitost k vyjádření dostal i generální ředitel stáje VCARB Peter Bayer.

„Od svého příchodu v loňském roce je Daniel důležitou součástí našeho týmu,“ řekl. „Přinesl nám nového ducha a nové nápady. Řekl bych, že jsme díky němu sami zvýšili naše očekávání. Při spolupráci s Júkim sehrál důležitou roli a pomohl nám s nastavením monopostu.“

„Pokud jde o jeho výkony, a on sám to řekl, tak jsme zatím neviděli jeho nejlepší verzi. Stále věřím, že se od Daniela ještě dočkáme mnoha věcí. Viděli jsme záblesky v Miami a v Montrealu. Z pohledu na něj víme, že musí ukázat rychlost, pokud si chce ponechat místo pro rok 2025. Jedním dechem je však třeba dodat, že nikam nespěcháme. Máme bohatou studnici talentů a máme Liama, který je připraven,“ prohlásil Bayer.

V konečném důsledku to však zřejmě nebude jeho volba. I když je nejvyšším šéfem britsko-italské stáje, rozhodnutí o obsazení druhé sedačky v RB se zrodí někde na půli cesty mezi Milton Keynes a Salcburkem. Podle Bayera však existuje časový rámec pro přijetí rozhodnutí.

„Chceme jít potichu na letní prázdniny a pak to prodiskutujeme. Bude tam Helmut, bude tam Christian, bude tam Laurent, budu tam já a také akcionáře může zajímat konečné rozhodnutí. Proběhne to však potichu a nebudeme spěchat,“ řekl Bayer, který nijak neskrývá, že Lawson má velkou šanci na zisk sedačky v RB.

„Je nesmírně cenným a důležitým prvkem týmu. Žádáme ho o trpělivost a chceme, aby to vydržel, dokud nepřijmeme konečné rozhodnutí,“ dodal Bayer.

Související zprávy

Diskuze