logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciardo věří v záchranu, pokud ve Spielbergu a Silverstonu “půjde bomby”

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2024

Nad Danielem Ricciardem opět začínají kroužit supi. Podle nejnovějších vyjádření Helmuta Marka mu brzy hrozí, že o svou sedačku přijde ve prospěch Liama ​​Lawsona. Ricciardo je však přesvědčen, že ještě má čas změnit názor ostatních a zachránit se, pokud na příštích velkých cenách všem vyrazí dech.

Brzy budeme muset do auta posadit mladého jezdce, kterým by byl Liam Lawson, znějí slova Helmuta Marka z uplynulých dnů. “Brzy” může znamenat po skončení aktuální sezóny, ale možná i dříve. Novinář Joe Saward dokonce předpovídá, že už koncem července dojde ve stáji k výměně na pozici jezdců.

Daniel Ricciardo po příjezdu do Rakouska o slovech Helmuta Marka ani nevěděl. „Stal jsem se velmi dobrým v nečtení zpráv. Ve skutečnosti jsem o tom netušil, dokud mi to tady neřekli. Nezanechává to však ve mně žádné pocity.“

„Vím, že nejdůležitější věcí v tomto sportu jsou výkony. To mi dopřeje největší šanci se tady udržet a já to vím. Nebude to můj úsměv ani nic podobného, ​​ale to, co předvedu na trati,“ zamyslel se nad tím, co by mohl udělat, aby změnil náladu v týmu. „Mám k tomu dobrou příležitost. Říkám, že do letní přestávky, ale nemyslím si, že to by byl nějaký hraniční termín. Je to však bod, který si přirozeně vytyčíte po první polovině sezóny.“

„Z patnáctého místa v Barceloně můžete být jen těžko nadšeni, ale já jsem byl se svým závodem opravdu spokojen. Řekl bych, že mám za sebou dva lepší víkendy v řadě. V této sezóně jsem měl problémy dát dohromady šňůru dobrých výsledků. Samozřejmě, dva nestačí, abych se dostal tam, kam chci. Teď nás čekají další dva závody a mám šanci se před letní přestávkou rozjet. A ty věci o Helmutovi, je to v pohodě. Nezmění to nic na tom, co budu dělat,“ ujistil bývalý pilot Renaultu či McLarenu.

Red Bull potřebuje najít Liamu Lawsonovi sedačku pro rok 2025, protože v opačném případě bude moci mladík aktivovat klauzuli ve své smlouvě a odejít do jiné stáje. Na roštu už sice není mnoho volných sedaček, ale budou to v Milton Keynes riskovat? V ideálním případě by navíc Lawson nenastoupil až v roce 2025, ale dříve. I to může být důvod, proč ho brzy čekají testy v Imole s monopostem z roku 2022.

Dělá to Ricciardovi starosti? „Ne, ne. Už to bylo jistý čas plánováno. Myslím si však, že s přibývajícím věkem začnete řešit věci, které se dají ovlivnit. Pokud bude mít Liam úžasné testy, jak stoprocentní, tak to bude pro něj fajn. Já nad tím nemám kontrolu a ani mu nepřeji, aby se mu nedařilo. To vůbec. Já teď sedím v kokpitu, takže musím udělat maximum, abych dostal pod kontrolu věci, které můžu.“

„Pokud budu válet tady a budu válet také v Silverstonu, tak to může změnit celý příběh. Musím si s tím poradit. Jsem si jist, že moje kvalifikační páté místo v Montrealu Helmutovi vykouzlilo úsměv na tváři. Pokud se mi to ještě párkrát podaří, určitě se bude usmívat. Stále tady jde o výkony, takže se na ně musím koncentrovat,“ uvědomuje si, co představuje klíč k úspěšné obhajobě místa.

Australan nakonec prozradil, že zatím neuvažuje o přestupu do jiného týmu a ani nikoho v této věci nekontaktoval. Zatím totiž nemá informaci o tom, že by Red Bull uvažoval o jeho nahrazení.

„Ne, nic takového jsem neslyšel. Není na mě vyvíjený tlak, nedostal jsem žádné ultimátum ani nic podobného. Jsem v tomto sportu už dost dlouho a vím, že když každý víkend dostanu ‘přes držku’, tak jednou mi někdo připomene, že musím zabrat, ale zatím to nepřišlo,“ říká Ricciardo. „Jak jsem řekl, uvědomuji si, že mít jednou za čas dobrý závod nestačí. Ani nechci mít jeden dobrý výsledek a spoustu pádů. Já jsem ten, kdo sedí v autě, a musím na ten plynový pedál tlačit o něco více.“

Související zprávy

Diskuze