logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton po prvním pódiu v sezóně: Nejlepší víkend po dlouhé době

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 6. 2024

Mercedes předvedl v posledním závodě malé zmrtvýchvstání. V Imole ztratil Lewis Hamilton v cíli na Charlese Leclerca 28 sekund, ale už o měsíc později ho porazil ve Španělsku. Sedminásobný šampion se v Barceloně těšil ze svého prvního pódia v sezóně a před mikrofony rozdával spokojené úsměvy.

Lewis Hamilton předvedl ve Španělsku jeden ze svých nejlepších výkonů v sezóně a odpověděl mnoha pochybovačům. I když mu start vůbec nevyšel, měl dobré závodní tempo a manažování pneumatik mu umožnilo přezout v závěru na měkké pneumatiky. Výsledkem je tak první pódium v sezóně po výkonu, který bychom před pár lety považovali za zlatý standard sedminásobného šampiona.

„Byl to opravdu skvělý víkend,“ řekl spokojeně Hamilton pro televizi Sky. „Co na to říct? Už je to nějaký pátek, co jsem si takový výsledek mohl užít. Jsem tedy velmi šťastný a dostalo se mi tady v Barceloně obrovské podpory, za což všem chci poděkovat a stejně tak ostatním, kteří zůstávají při mně.“

„Měl jsem velmi špatný start, což bylo nešťastné. Nejsem si jistý, co se tam stalo. Měl jsem pocit, jako bych ve druhé fázi trochu ztratil výkon a najednou byli Ferrari kolem mě. Nebylo to lehké, ale byl to krásný návrat zpět dopředu. Myslím si, že kdybych měl lepší start, tak bych byl mnohem blíže k chlapcům vpředu,“ řekl Hamilton.

Lewisov závod ve skutečnosti začal až ve druhém stintu. Po první zastávce v boxech vyjel na trať za Russellem a Sainzem, se kterými si však poradil. I když si španělský závodník stěžoval, že ho soupeř vytlačil z trati, podle arbitrů šlo o čisté předjetí.

„Podle mě to byl krásný a čistý manévr. Vnitřní stranu si nepokryl úplně a nechal otevřené dveře. Toho jsem využil. Pokud se nemýlím, do první zatáčky jsme šli bok po boku a on zůstal na trati, takže jsem mu nechal místo,“ konstatoval Lewis.

Mercedes tak pokračuje ve své renesanci. Hamilton vystoupil na stupně vítězů poprvé od loňské Velké ceny Mexika a potvrdil, že s ním i jeho týmem je třeba počítat i po zbytek sezóny. „Je to můj nejlepší víkend letos a po velmi dlouhé době. Kolik je to už? Nějakých patnáct závodů? To je trochu šílené, ale je skvělé být zpátky a užil jsem dnešní souboje,“ řekl Lewis pro F1 TV.

Související zprávy

Diskuze