logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen vyhrál závod v prvních dvou kolech: Už nejsme nejrychlejší

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 6. 2024

Velká cena Španělska mohla a měla být dalším závodem, který potvrdí konec dominance Red Bullu. Minimálně z pohledu na výsledky však pokračuje vláda jednoho týmu a jednoho jezdce. Max Verstappen byl s Red Bullem opět bezchybný, ale znovu varoval všechny, že příště může být všechno jinak.

Holandský závodník zvládl velmi dobře první dvě kola závodu. Právě zde došlo podle jeho slov ke klíčovým událostem, kdy nejprve předjel v první zatáčce Landa Norrise a poté ve druhém kole zdolal Georgea Russella. Pilot Red Bullu se ujal vedení, vypracoval si drobný náskok a nakonec prošel první i pod šachovnicovou vlajku.

„Souboj o první místo ve druhém kole rozhodl můj závod – stejně tak skutečnost, že jsem se dostal přes Landa,“ řekl Verstappen pro televizi Sky. „Můj závod mi vyhrál náskok, který jsem si vypracoval v prvním stintu. Jezdil jsem dost agresivní defenzivní závod, šel jsem dříve do boxů a McLaren byl dnes určitě rychlejší – stejně tak šetrnější k pneumatikám.“

„Je to trochu znepokojující a něco takového nechcete vidět. Myslím si však, že jsme pracovali dobře jako tým a maximalizovali jsme naše příležitosti,“ dodal Max.

Ten se mimo jiné proslavil výrokem, že nejraději vyhrává závod s dvacetisekundovým náskokem. Takový luxus v současnosti nemá, podle vlastních slov nemá dokonce ani luxus v podobě nejrychlejšího auta. V Kanadě a Španělsku slavil Red Bull úspěch díky provozní stránce a bezchybnosti svého pilota, který ovšem připomíná, že na to nelze spoléhat věčně.

„Samozřejmě, že je to vzrušující, ale já myslím na sebe, ne na sport. Určitě chci lepší výkonnost, neboť v současnosti nejsme nejrychlejší. Věděl jsem, že musím tlačit až do konce. Kdybych se nedostal přes Landa na startu, dnes bychom skončili na druhém místě,“ konstatoval Verstappen.

„O výsledku závodu může rozhodnout velmi málo. Zatím se nám daří velmi dobře, ale nemůžete se na to spoléhat. Když chcete vyhrát, obvykle potřebujete být nejrychlejší na trati a přesně to nám chybělo v posledních pár závodech,“ dodal holandský závodník.

Nezapomínejme, jaké máme vyhlídky před zbytkem sezóny. Red Bull má k dispozici nejméně hodin ve větrném tunelu, přišel o Adriana Neweyho a jak se ukazuje v posledním období, už má na trati jen jedno auto, jelikož výkony Sergia Péreze jsou přímo tragické a mexický závodník získal v posledních čtyřech závodech jen osm bodů.

Bude Red Bull schopen natolik zlepšit své auto (jelikož se nemůže spolehnout na hodiny ve větrném tunelu, Neweyho ani data od Péreze), aby znovu nabyl své převahy? „Přirozeně, máme méně času na vývoj ve větrném tunelu – je to trochu trest za náš úspěch –, ale myslím si, že na to musíme tlačit a dále se snažit při zlepšování naší výkonnosti. Ve srovnání s minulou sezónou jsme se zlepšili, ale ostatní se zlepšili víc. Musíme studovat a pokusit se o zlepšení naší konkurenceschopnosti,“ vyzval svůj tým Verstappen.

Související zprávy

Diskuze