logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris před nedělí: Žádné auto není mnohem rychlejší

Lando Norris a boxový múrik McLarenu
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 6. 2024

Další napínavá neděle je před námi. Tentokrát nejen, že Max Verstappen nestojí na pole position, ale nemá ani jednoznačně rychlejší monopost, s nímž by proletěl kolem Landa Norrise jako v posledních letech kolem Scuderie po jejích kvalifikačních vítězstvích. V McLarenu se pokusí získat nejcennější trofej.

Na posledních čtyřech velkých cenách jsme viděli trofej za pole position v rukou čtyř různých týmů. McLaren má ale trochu smůlu, že kvalifikaci ovládl právě v Barceloně. V Kanadě, Monaku nebo Imole se totiž první příčka brání o poznání snáze.

To Landu Norrisovi na tiskové konferenci nezkazilo náladu, ale tento faktor bere v úvahu. “Těším se,” usmál se pilot McLarenu. „Do první zatáčky je to daleko, takže tohle je jeden z okruhů, na kterých nechcete stát na pole position. Pro nás to však představuje příležitost pokusit se vyhrát tento závod. Zatím jsme mnoho závodních stintů neodjeli, jen několik. Myslím si však, že jsme byli blízko jako vždy.”

Velmi povzbuzující je to, že McLaren se nemusí jen dívat do zrcadel a odečítat sekundy, kdy ho Verstappen převálcuje. “V neděli si nebudeme říkat, že to nebo tamto auto je o mnoho rychlejší. Mezi Mercedesem, námi, Red Bullem a Ferrari je osm monopostů, které mohly stát na pole position a budou mít šanci na vítězství. Půjde o to udělat co nejméně chyb. Bude to podobné jako v sobotu, zkrátka je třeba zvládnout další dobrý závod.”

Na okruzích s podobně dlouhou rovinkou je druhé místo na startu někdy o něco výhodnější, ba dokonce i Lewis Hamilton by mohl vytěžit ze zákrytu a dostat se před jednoho nebo oba soupeře. Start bude proto klíčový, ale rovněž práce s pneumatikami. Očekávaný déšť může smýt z tratě veškerou gumu, což bude mít vliv na jejich degradaci.

“Určitě bych chtěl v neděli vyhrát, to je přirozené,” říká o svých nejvyšších ambicích Max Verstappen. “Ocitli jsme se však v poněkud neprobádaném teritoriu po stránce dlouhých jízd a čisté rychlosti, ale to všichni. Doufám, že to bude velmi těsné jako na posledních závodech.”

“Při těchto vysokých teplotách se musíte důsledně starat o pneumatiky. Nevím, v jakém stavu bude trať v neděli, jelikož v noci a ráno je možnost deště, ale všechny tyto faktory sehrají svou roli,” připomněl.

Související zprávy

Diskuze