logo F1zpravy.czF1online.sk

Spása Red Bullu je na dosah: Pérez vidí světlo na konci tunelu

Sergio Pérez
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

Dostáváme se do bodu, kdy Red Bull potřebuje silného Sergia Péreze podobně jako v roce 2021. Mexický závodník může být jednou z hlavních příčin tragédie svého týmu, který je nadále v komfortní pozici, ale vděčí za to hlavně chybám konkurence. Red Bull opravdu potřebuje, aby Pérez zabral. Mexický závodník po další fádní kvalifikaci slibuje, že přesně k tomu směřuje.

Půjčíme si výrok bývalého pilota a experta televize Sky Karuna Čandhoka, který v přímém přenosu ze třetího tréninku řekl, že na pole position mají šanci všichni piloti čtyř nejlepších týmů kromě Sergia Péreze. Samozřejmě, samotná kvalifikace ukázala odlišnou realitu, ale proroctví o Pérezovi dokonale podtrhla.

Mexický závodník vstupoval do víkendu s penalizací z Kanady. Přesto měl všechno perfektně připravené, okruh je známý a tradiční, jeho monopostu měl dokonale sedět a dostal hromadu času na trénink. Během celého víkendu však ztrácel na týmového kolegu Maxe Verstappena kvanta času.

I když Pérez pomohl v Q3 týmovému kolegovi a nabídl mu zákryt, výsledná ztráta přes šest desetin je přesně to, co jsme viděli v průběhu celé španělské kvalifikace a tréninků. Přesto zůstal mexický závodník odhodlaný a optimistický jako vždy. „Vidíme světlo na konci tunelu,“ prohlásil Pérez nečekaně po skončení kvalifikace, ve které skončil na nevýrazném osmém místě.

„Bohužel, ve třetím sektoru jsem ztratil příliš mnoho času. Myslím si, že jsme mohli být mnohem blíž. Měli jsme jen jednu sadu čerstvých pneumatik, což nám trochu ztížilo život, a také se změnil vítr,“ prohlásil Mexičan, který své gumy použil v Q1 a Q2, aby vůbec postoupil do Q3. To se mu také podařilo, což je vzhledem k jeho nedávnému trápení drobné zlepšení.

Nezapomínejme, že po započtení kanadského trestu odstartuje Pérez z jedenáctého místa. Musí tedy zabrat, když chce pomoci svému týmu v boji o Pohár konstruktérů. „Celkově jsme byli tento víkend trochu daleko. Pokaždé jsme hledali správné vyvážení. Myslím si však, že jsme udělali dobré pokroky, díky kterým se cítím o trochu komfortněji,“ řekl spokojeně rodák z Guadalajary.

Ten strávil poslední dny na simulátoru Red Bullu, kde hledal onen kouzelný lektvar. Celkově však cítit z tábora jeho týmu, že hledá zlepšení všude, kde se jen dá. Inženýři v posledních týdnech přímo přivázali Péreze k simulátoru a Verstappen hledal se závodním týmem lék na jízdu přes obrubníky, když se vydal až do Imoly s monopostem z roku 2022.

„Myslím si, že jsme značně prozkoumali auto,“ řekl Mexičan o dlouhých hodinách za volantem simulátoru. „Podle mě se v Barceloně trápíme mnohem víc, než jsme očekávali. Samozřejmě, korelace dat někdy může být dobrá, jindy ne.“

„Myslím si, že čelíme problémům s pneumatikami a během víkendu jsme těžko hledali směr. Řekl bych však, že se dostáváme všemu na kloub. Doufám, že v neděli ukážeme dobré závodní tempo a rychle otočíme list,“ řekl jako obvykle optimisticky naladěný Pérez.

Související zprávy

Diskuze