logo F1zpravy.czF1online.sk

Naše dominance se vypařila a nyní potřebujeme vylepšení, vyzývá svůj tým Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

S návratem na tradiční okruhy se nevrátila dominance Red Bullu. Velkou cenu Španělska provázela velká očekávání, protože trať v Barceloně měla být dokonalou „domácí půdou“ pro monopost RB20. I když Red Bull nemá důvod k panice, v komunikaci Maxe Verstappena je patrná drobná změna.

Obhájci titulu rozhodně byli a jsou silní. Náskok tří desetin na Mercedes a Ferrari to potvrzuje. McLaren však ve Španělsku pronesl jednoznačné stanovisko. Monopost MCL38 byl rychlý v Monaku, Kanadě a nyní také v Barceloně. Jde přitom o tři typologicky zcela odlišné okruhy.

Red Bull dělal, co mohl. Týmu se vyhnuly problémy, měl k dispozici celé tři volné tréninky, hrál si s nastavením i úrovní přítlaku, ale Max Verstappen nestačil na Landa Norrise rozdílem dvou setin vteřiny. „Před kvalifikací jsme opět udělali drobné změny a všechno se nám zdálo trochu normálnější,“ řekl po kvalifikaci nizozemský závodník, čímž potvrdil, že jeho auto a jeho tým byly v nejlepší formě.

„Myslím si, že máme dobrý víkend, ale zjevně ne dost dobrý. Samozřejmě, doufal jsem, že na těchto tratích budeme vpředu, ale ostatní se na nás dotahují. Už jsme to viděli v předchozích závodech. Nyní to určitě máme mnohem obtížnější. Pokud chceme být první, potřebujeme udělat všechno perfektně. Musíme jednoduše zlepšit výkonnost monopostu,“ prohlásil Verstappen.

Red Bull nasadil tento víkend nějaké drobné úpravy. Ve srovnání se začátkem sezóny je však zřejmé, že McLaren, Ferrari a Mercedes učinily větší krok vpřed než obhájci titulu. Inženýři v Milton Keynes se zatím o žádný velký pokrok nepostarali, což je v konečném důsledku může přijít draho.

Nizozemský závodník tak dostal otázku, zda se španělská kvalifikace stane budíčkem pro celý jeho tým, na což odpověděl, že v Red Bullu si plně uvědomují všechny podstatné skutečnosti. „Myslím si, že jsme víc než bdělí a víme, co se kolem nás děje,“ odpověděl Verstappen. „Potřebujeme zatlačit. Potřebujeme přinášet lepší díly a potřebujeme je přinášet rychleji. Loni jsme měli velmi dominantní auto, ale tato dominance se nyní vypařila. Musíme se prostě pokusit o další krok vpřed.“

„Tento víkend jsme neměli problémy jako v předchozích týdnech. Řekl bych ale, že jsme potřebovali trochu doladit a zrychlit auto. Někdy se zdá, že nám zkrátka trochu chybí rychlost. Musíme se snažit a být konkurenceschopnější,“ řekl Max.

Související zprávy

Diskuze